Index Vakbarát Hírportál

77 millió felhasználó adatait lophatták el a Sonytól hekkerek

2011. április 27., szerda 12:29

A Sony hat nap ködösítés után elismerte, hogy hekkertámadás áldozatává vált a Playstation Network és a Quriocity szolgáltatásaik adatbázisa. Összesen 77 millió felhasználó személyes adataihoz férhettek hozzá a támadók, akik ellen a hatóságok, és a japán cég által felbérelt biztonságtechnikai szakértők is nyomoznak.

A PSN a Playstation3 játékkonzolok online hálózata, amin nemcsak a többszemélyes meccsek futnak, de lehet rajta pénzért játékokat, demókat, kiegészítőket és filmeket is letölteni. A Quriocity az internetkapcsolattal ellátott Sony Bravia tévék és bluray-lejátszók gazdáinak kínál fizetős zene- és filmletöltéseket.

A betörés árpilis 17 és 19 között történt, huszadikán vették észre a Sony biztonsági emberei, és le is állították a két szolgáltatást. A pontos indoklással hat napot vártak, egyes elemzők szerint azért, hogy a cég 26-i nagy bejelentését a tabletpiacra belépésről ne zavarja meg a rossz hír.

A hekkerek biztosan hozzájutottak a felhasználók neveit, címeit, emailcímeit, születési dátumait, és a PSN-re belépéshez szükséges felhasználónév-jelszó párosokat tartalmazó adatbázishoz. Lehetséges, bár még nem bizonyított, hogy a még inkább érzékeny információkat is sikerül megszerezniük, a felhasználó hitelkártyaszámaival, a kártyák lejárati dátumaival (ehhez már csak a kártyához tartozó háromjegyű ellenőrző kód kell, hogy online bárhol fizetni lehessen vele), és a felhasználók eddigi vásárlásainak adataival.

A Sony minden érintettet arra kér, hogy ahol csak lehet, változtasson jelszót, és különösen figyeljen oda az emailforgalmára, illetve a bankszámlájára, hogy ha bárki megpróbál visszaélni az ellopott adatokkal, az hamar kiderüljön.

A PSN hálózatát magyar felhasználók hivatalosan nem érik el, de különféle trükkökkel, külföldi lakcím megadásával a regisztrációkor ez a korlát megkerülhető, így magyarokat is érinthetett az adatlopás.

Rovatok