Index Vakbarát Hírportál

Hekkereket támogat az amerikai hadsereg

2011. augusztus 5., péntek 16:06

A Las Vegas-i hekkertalálkozón, a Black Haten jelentette be egy korábbi hekker, a jelenleg az Egyesült Államok stratégiai (zömében katonai célú) kutatásokat menedzselő intézeténél, a DARPA-nál dolgozó Peiter „Mudge” Zatko, hogy elindították új projektjüket, a Cyber Fast Tracket. A program célja, hogy az egyre nagyobb kiberfenyegetettség ellen egyesítse azokat a szakmai csoportokat, akik eddig nem, vagy csak mérsékelten dolgoztak együtt a kormánnyal. Szeretnék a biztonsági szakma underground csoportjait (kisebb biztonsági cégeket, hekkereket, biztonsági technológiákkal csak hobbiszinten foglalkozókat) is bevonni a koordinált közös munkába.

Ezt a programot még az év elején jelentették be, Zatko akkor elmondta, hogy a DARPA ennek keretében évente 20-100 kisebb projektet szeretne finanszírozni. Ennek érdekében egyszerűsítették a dollármilliós megbízásokat kiadó DARPA pályázati rendszerét, és ezeket a fix áras, néhány hónapra szóló megbízásokat, ezek adminisztrációját a bürokrácia már nem fogja hátráltatni.

Zatko projektvezetőként azt is megígérte, hogy egy régi sérelmet is orvosolni fog a jövőben, a szerzői jogi helyzet problémáit: a fő gond itt az, hogy azok a kutatók, kisebb vállalkozások, akik egy-egy projektben a hadsereg, a védelmi minisztérium részére fejlesztenek termékeket, később a munkájukat gyakorlatilag nem tudják pénztermelésre fordítani, ugyanis kénytelenek átadni a jogokat a megbízónak. A jövendőbeli projektek lezárása után a termékek kereskedelmi jogai a fejlesztőt illetik meg, azzal a feltétellel, hogy a kormányzat széles körű felhasználási jogosultságot szerez rájuk.

Arról egyelőre sem Zatko, sem a Védelmi Minisztérium nem nyilatkozott, hogy összesen mekkora összeget szánnak a Cyber Fast Track projektjeinek támogatására.

Rovatok