Index Vakbarát Hírportál

A biztonsági protokoll sem védi adatainkat

2011. december 3., szombat 12:05

A biztonságosnak hitt SSL titkosítási rendszert már többször is kijátszották. A Wikileaks új védelmi módszer kiépítésén dolgozik, hogy megvédje a kapcsolatait.

December 1-jén rendezték meg a Wikileaks sajtókonferenciáját, amelyen az adatok nyilvánossága mellett kampányoló weboldal többek között forrásai védelmével foglalkozott.

Hogy az újságírók és emberi jogi aktivisták a romló színvonalú internetes biztonság ellenére se kerüljenek veszélybe, a Wikileaks egy új, titkosításra kihegyezett protokollt készít. A Wikileaks adatkezelő rendszere ennek köszönhetően minden eddiginél fejlettebb és biztonságosabb lesz.

Valóban javíthatatlan az SSL?

A biztonságos böngészéshez fontos SSL (Secure Socket Layer) protokollt a Wikileaks üzemeltetői többé már nem tartják megbízhatónak. Szerintük az SSL további alkalmazása komoly biztonsági kockázatot jelentene, mivel a digitális tanúsítványok és a titkosító algoritmusok többé nem képesek ellátni a feladatukat. Ezt bizonyítja, hogy szervezett bűnözői csoportok több esetben is behatoltak SSL titkosítással védett rendszerekbe. A Wikileaks képviselői szerint az SSL protokoll mára túljutott azon a ponton, hogy javítható legyen.

Peter Eckersley, az Electronic Frontier Foundation prominense a közelmúltban az SSL tanúsítványt kibocsátó cégek megbízhatóságát ellenőrizte. Eckersley arra volt kíváncsi, hogy a hatszáznál is több vállalatot érték-e a közelmúltban hekkertámadások. Mindez azért fontos szempont, mert ez alapjaiban veszélyeztetheti az email- és webszerverek adatbiztonságát.

A vizsgálat rávilágított, hogy legalább 248 esetben az adatbiztonsági kockázatra hivatkozva vonták vissza a tanúsítványt. Ezek az adatok tíz különböző vállalattól származnak. A legfrissebb, idén júniusban végzett felmérés azonban már 15 céget érintett – ezek szerint az elmúlt hónapokban öt tanúsítványkibocsátó biztonsági protokollját sikerült feltörni. Ennek illusztris példája a holland KPN, amely november elején jelentette be, hogy felfüggeszti az SSL-tanúsítványok kibocsátását, mivel olyan DDOS-eszközöket találtak a szerverükön, amik akár négy éve is ott lehettek.

„Az SSL/TLS a való életben inkább az emberi hibák és a népszerűsége miatt jelent potenciális veszélyt. Amennyiben a tanúsítványokat kiállító szervezeteknél nem megfelelő a biztonságszint, hozzájuk betörve hamis tanúsítványok készíthetők” – mondta kérdésünkre Kiss Attila, a Balabit IT Security marketing-vezetője. „A másik potenciális veszély, hogy a felhasználók gondolkodás nélkül fogadják  el a tanúsítványokat, amivel egy ellenőrizetlen csatornát nyitnak a tűzfalon keresztül.”

Közismert a biztonsági kockázat

Az SSL megbízhatatlanságáról szóló hírek nem először látnak napvilágot. Egy 2009-es konferencián egy Moxie Marlinspike művésznéven ismert hekker feltörte a PayPal, a Gmail, a Ticketmaster és a Facebook védelmi rendszerét, eközben pedig temérdek személyes információt kaparintott meg. Kérdés, hogy a biztonsági kockázat mekkorára nőne, ha az adatvédelemre fittyet hányó magyar weboldalakat érné hasonló támadás. Ez ugyanis mindenkit érint: májusban a biztonsági protokolloknak kiemelt figyelmet szentelő Google szervereire is adathalász oldalak kerültek.

Az SSL-fiaskó idén szeptemberben érkezett új fejezethez. Két elismert biztonságtechnikai szakértő, Thai Duong és Juliano Rizzo ekkor mutatta be a Buenos Aires-i Ekoparty konferencián a TLS (Transport Layer Security) és SSL titkosítást feltörni képes BEAST programot (Browser Exploit Against SSL/TLS). Bár a BEAST jelenlegi verziója az 1.1-es és 1.2-es verziószámú SSL protokoll titkosításával már nem tud megbirkózni, a legtöbb weboldal még mindig az 1.0-ás verziót használja, és a legtöbb böngésző is csak ezt támogatja.

„Az SSL/TLS felfedezett sérülékenysége inkább technikai érdekesség, mint valóban kihasználható biztonsági rés. Egy eddig sérthetetlennek hitt rendszeren találtak elméleti hibát, amely azonban csak igen erősen korlátozott feltételek esetén használható ki" – kommentálta az esetet Kiss Attila. „A támadónak a biztonságos kommunikáció valamelyik végét hatalmába kell kerítenie, tehát külső támadók számára továbbra sem törhető fel a forgalom úgynevezett beékelődéses (man-in-the-middle) támadással. Viszont, ha a kommunikáció valamely vége nem megbízható, az egyébként is igen komoly probléma, és rengeteg, akár sokkal jelentősebb veszély forrása is lehet.”

Rovatok