Index Vakbarát Hírportál

Megfenyegette a Sonyt az Anonymous

2012. január 3., kedd 14:03

Az Anonymous hekkercsoport a Stop Online Piracy Act támogatása miatt hadat üzent a Sonynak. Egyesek szerint a tavalyi adatlopási botrány is az Anonymous nevéhez köthető, bár a csoport tagadja a felelősségét. A Sony játékdivíziója azóta visszakozott: más szoftverfejlesztőkhöz hasonlóan ők sem fogják támogatni a SOPA-t.

A Playstation Networköt tavaly tavasszal megbénító támadás után a Sony a nagyszabású akcióiról elhíresült Anonymoust tette felelőssé a történtekért. A hekkercsapat sosem vállalta magára, hogy köze lenne minden idők legnagyobb adatlopási botrányához, csupán annyit ismertek el, hogy egyes szakadárok részt vehettek az akcióban. Ilyen körülmények között mindenki igyekszik megőrizni az ártatlanságnak legalább a látszatát, az Anonymoust azonban nem ilyen fából faragták. Legutóbbi közleményükben ugyanis szabályosan hadat üzentek a Sonynak, amiért a támogatásukról biztosították a Stop Online Piracy Actet.

„A kezdeményezés támogatásával a Sony Company aláírta a saját halálos ítéletét. Ennélfogva ismét úgy döntöttünk, hogy elpusztítjuk a hálózati rendszereteket. Eltüntetünk benneteket az internetről. Készüljetek a megsemmisítésre. A gyors igazságtétel az emberek javát fogja szolgálni, függetlenül attól, hogy ez kinek tetszik, és kinek nem” – hangzik az Anonymous közleménye.

A felhasználók biztonságban vannak

Az Anonymousnak nincs központi szervezete; a csoport egymástól független, önálló csapásmérésre is képes sejtek hálózata. A Sony azonban utánajárt a dolognak, és eltöltött némi időt a csoport hivatalos irc-csatornáján. Ebből kifolyólag elképzelhetőnek tartják, hogy az Anonymous ismét megismételheti a PSNGate néven elhíresült akciót. A Sony igyekezett megnyugtatni a felhasználókat; szerintük az ő adataik nincsenek veszélyben.

Az Anonymous december 28-án publikálta a hivatalos csatornáján a fent is látható videoüzenetet. A Sony azóta úgy döntött, hogy nem fogják támogatni az ellentmondásos megítélésű SOPA-t. Ezzel nincsenek egyedül: más szoftverfejlesztők (például a Nintendo és az Electronic Arts) is úgy döntöttek, hogy nem hajlandók a SOPA mögé állni.

Rovatok