Index Vakbarát Hírportál

600 ezer Macet fertőzött meg egy trójai

2012. április 5., csütörtök 13:45 | aznap frissítve

Te sem vagy biztonságban

– Egy grande café lattét kérek zsírszegény szójatejjel, energiaszegény csokoládéöntettel, és kis tejszínhabbal – mondta, majd hozzátette, hogy tényleg csak kis tejszínhabbal. Alig csak.
– Sajnos most nem tudom kiszolgálni – felelte a riadt eladólány.
– Miért, elfogyott a szójatej? – kérdezett vissza rémülten, és az Iphone fülhallgatója is kiesett a füléből ijedtségében. – Akkor csak egy lazacos bagelt kérek, olivabogyó nélkül. És meg tudod mondani, hogy hol tölthetem fel a Macbook Airem?
– Sajnos most nem alkalmas az időpont – válaszolta a lány, és már nem lehetett tudni, hogy fehér az arca az ijedtségtől, vagy vörös a dühtől.
– Miért, megint meghalt Steve Jobs? – kérdezett vissza már ő is ijedten.

Az eladólány nem válaszolt, csak szemeivel bökött balra. Odafordult lassan, talán attól félt, hogy az Iphone 5 tesztpéldányát idegesen nyomkodó Tim Cook elé vágott be a sorba. De csak egy símaszkos férfit látott, aki egy semmitmondó formatervű, sőt kifejezetten ízléstelen pisztolyt szorongatott.

– Ez egy kibaszott rablás, te sem vagy biztonságban, köcsög! – üvöltötte a rabló.

-SzabóZ-

600 ezer Macintosh-alapú számítógépet fertőzhetett meg a Flashback elnevezésű trójai, állítja Dr. Web nevű orosz IT-biztonsági cég. A szerdán közzétett első közleményben még 550 000 fertőzött Macről volt szó, azonban a nap folyamán a cég egyik szakértője, Ivan Sorokin egy Twitteren feltett kérdésre válaszolva már 600 ezer gépet említett.

A vizsgálat szerint a 2011 szeptemberében előkerült, magát Adobe Flash Player pluginnek álcázó, személyes adatokat kereső kártevő leginkább az Egyesült Államokban terjedt el, az összes fertőzés 57%-át adó esetek közül 297-et éppen az Apple kaliforniai központjából, Cupertinóból jelentették.

Az elmúlt hónapokban átalakuló, a Java-alkalmazások hibáit kihasználó vírust az OSX-et használó gépek már egyetlen fertőzött weblap meglátogatása után is elkaphatják. A vírusellenes megoldásairól ismert F-Secure frissen kiadott útmutatása abban segít, hogy eldöntsük, fertőzött-e a gépünk, az Apple pedig még szerdán kiadott egy frissítést, amit telepítve csökken a Java-sérülékenységek miatti fenyegetettség.

Rovatok