Index Vakbarát Hírportál

Magyarország a levélszemét világbajnoka

2012. július 18., szerda 11:42

A Symantec Corporation nyilvánosságra hozta a júniusi jelentését, amely kimutatta, hogy az elmúlt 6 hónapban a célzott támadások harminc százaléka (naponta 58) a 250 alkalmazottnál kevesebbet foglalkoztató vállalatok ellen irányult. A korábban kiadott Internetbiztonsági Tanulmányban ez az arány jóval alacsonyabb, 18 százalék volt 2011 december végén. A tanulmányból az is kiderült, hogy továbbra is Magyarország vezeti a levélszemét-listát.

2012 júniusában az összesített levélforgalom 66,8 százaléka bizonyult spamnek; ez a májusi adatokhoz képest egyszázalékos csökkenést jelent. Ez követi azt a trendet, mely szerint 2011 vége óta fokozatosan csökken a levélszemetek nemzetközi szintje, bár hazánk továbbra is élen jár a spamek tekintetében. Júniusban Magyarország volt a világ legtöbb levélszeméttel fertőzött országa. A kéretlen levelek aránya magasabbnak, 74,3 százalékosnak bizonyult, ami meghaladja a globális átlagot.

Júniusban minden 467,6 emailt adathalászatot célzó levélként azonosítottak, amely 0,04 százalékos növekedést jelent a májusi felméréshez képest. Nem jobb a helyzet az email alapú támadások terén sem. A Symantec Intelligence minden 316,5 emailből egynél fedezett fel ilyen jellegű veszélyeztetettséget, amely májushoz képest 0,04 százalékos növekedést jelent. Júniusban az emailben terjedő rosszindulatú programok 27,4 százaléka tartalmazott kártékony webhelyekre mutató linkeket, amely 1,2 százalékos csökkenést jelent május óta. Ezen a téren azonban Hollandiáé a vezető szerep: földrajzilag náluk volt a legmagasabb a kártékony programokat tartalmazó emailek száma. 48,6 levélre egy vírusos email jutott; Magyarországon minden 359,9-ik levélre jutott egy ilyen.

Rovatok