![](https://indexadhu.hit.gemius.pl/redot.gif?id=nSCbubuYpDWJZLZs0TssLrbt33Lk5kbipuiZrkg89G3.g7/stparam=skrjjshgja/fastid=eeorncrnbsilkneetelidigetojp/nc=0)
Egy korsó sör vagy egy nagy pohár bor naponta mintegy tíz százalékkal növeli a bélrák kockázatát - állítják brit tudósok. Az Egyesült Királyság Rákkutatási Központja szerint minél több alkoholt iszunk, annál nagyobb rizikót vállalunk - a daganatos betegségek kialakulásánál is. Akik két korsó erős világos sör mennyiségénél több alkoholt fogyasztanak naponta, azoknál 25 százalékkal nagyobb a kockázat a betegség kialakulására. A kutatók 480 ezer ember adatait elemezték, olvasható az International Journal of Cancer cikkében. Tim Key professzor, a Rákkutatási Központ igazgató-helyettese szerint "a kutatás világosan megmutatta, hogy ha valaki több alkoholt iszik, nagyobb a kockázata a bélrák kialakulására". Lesley Walker, a kutatóközpont igazgatója szerint meglehetősen nagy a zűrzavar akörül, "mi az ivás biztonságos szintje". A brit kormány ajánlása szerint a férfiak ne igyanak napi három-négy egységnél, vagyis 24-32 grammnál több alkoholt, a nők pedig 16-24 grammnyit fogyasszanak csak. A zavart az okozza, hogy az emberek egyenlőségjelet tesznek például egy pohár bor és egy egységnyi alkohol közé, miközben a bárokban ma már egy nagy pohárba két-három deci bort is kitöltenek. A tudósok szerint szigorúbb ajánlások kellenek, a nők ne igyanak többet napi két egységnyi, a férfiak pedig három egységnyi alkoholnál. (via MTI)
![](https://indexadhu.hit.gemius.pl/redot.gif?id=nSCbubuYpDWJZLZs0TssLrbt33Lk5kbipuiZrkg89G3.g7/stparam=skrjjshgja/fastid=eeorncrnbsilkneetelidigetojp/nc=0)