Index Vakbarát Hírportál

Számítógépes szimulációval helyettesített hadgyakorlat

2009.08.10. 14:05

Fegyverravaszok helyett komputeres egerek és joystickok játsszák a főszerepet az idei hadgyakorlatokon Ukrajnában. A gazdasági válság miatt elrendelt takarékossági intézkedések miatt az ukrán vezérkar tulajdonképpen számítógépes harci játékokon kénytelenek gyakorolni a stratégia és taktika fortélyait.

Egy nemzetközi és az összes belföldi hadgyakorlatot törölte idei programjából forráshiány miatt az Ukrán Fegyveres Erők vezetősége. Szerhij Kiricsenko hadseregtábornok elismerte, hogy a gazdasági válság immár az ukrán hadsereg soraiba is begyűrűzött - adta hírül hétfőn az UNIAN hírügynökség.

A megszorítás miatt egy küszöbön álló ukrán-török közös harcászati gyakorlat is meghiúsul. Kirilenko elmondta: a külföldi partnerek megértéssel fogadták az ukrán indítványt, és beleegyeztek, hogy a tervezett hadmozdulatokat számítógépes szimuláció alkalmazásával dolgozzák ki illetve gyakorolják az érintett katonai vezetők.

Ukrajnában idén már elmaradt egy átfogó nemzetközi hadgyakorlat. A Sea Breeze 2009 (Tengeri szellő) fedőnevű akcióban számos ország haditengerészeinek részvételével gyakorolták volna a kalózok elleni harc elemeit a Fekete-tenger ukrajnai felségvizein. Ez a gyakorlat a parlamenti képviselők ellenállása miatt hiúsult meg, akik nem járultak hozzá, hogy idegen országok katonái lépjenek az ország területére.

Frontvonal

Átfogó elemzések, világátalakító kérdések és jövőképek egy kötetben.

MEGVESZEM
Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM


Rovatok