Index Vakbarát Hírportál

Jöhetnek a havi frissítések Androidra

2015.08.06. 09:06

Egy hete írtuk meg, hogy egy biztonsági cég talált az Android Stagefright nevű beépített médialejátszójában egy durva biztonsági hibát, amellyel egyetlen üzenettel átvehető az irányítás a telefon felett. A "minden androidos sebezhetőségek anyjának" nevezett hibára a szakemberek már hónapokkal a nyilvánosságra hozása előtt figyelmeztették a Google-t, így a cég már egy kész javítással várta a bejelentést. Az viszont más kérdés, hogy egy ilyen patch valójában mikor jut el a felhasználókhoz, hiszen a legtöbb androidos telefon esetében még a mobilgyártók is a Google és az ember közé ékelődnek a frissítési folyamatban.

Most úgy tűnik, a kritikus sebezhetőséget mégis az eddig megszokottnál hatékonyabban fogják tudni javítani, ráadásul lehet, hogy ez az eset egyúttal át is alakítja az androidos frissítések lassú és nehézkes rendszerét. Először maga a Google jelentette be szerdán, hogy ezentúl havi biztonsági frissítéseket fog kiadni a Nexus-készülékekre, amelyekre más telefonoknál közvetlenebb hatással van a cég. Ezek a frissítések automatikusan települni fognak ezekre az eszközökre, de a Google rögtön a független fejlesztők számára is elérhetővé teszi őket az Android Open Source Projecten keresztül.

Az már valamivel meglepőbb, hogy a Samsung és az LG is hasonló rendszert jelentett be, a dél-koreai cégek is nagyjából havonta fognak automatikus rendszerfrissítésekkel jelentkezni. Emellett olyan más gyártók, mint a HTC vagy a Sony is bejelentették, hogy hamarosan kiadják a maguk telefonjaira szabott hibajavítását a Stagefright semlegesítésére.  • Tippek
  • Biztosítás

Rovatok