Index Vakbarát Hírportál

Zombivá váltak a svédek a mobilozástól

2016.04.10. 07:38

Véletlenül sem kérdőjeleznénk meg az okostelefonok hasznosságát, csak ne a svédek példáját kövessük, mert annak rossz vége lesz. A stockholmiak igencsak átestek a ló túloldalára, és valóságos zombiként bújják a mobil kijelzőjét. A hasonlat sajnos olyannyira találó, hogy szó szerint az élet és a halál határán táncolnak az utcán mobilozó svéd gyalogosok.

Egy baleseti elemzésekkel foglalkozó német vállalat, a Dekra végzett kutatást hat európai főváros 14 ezer gyalogosának részvételével, és abból az derült ki, hogy a stockholmiak 23,6 százaléka gyaloglás közben is a mobilját nyomkodja. Egyesek üzeneteket pötyögnek be, mások zenét hallgatnak vagy telefonálnak, vagy egyszerre mindezt megteszik.

A hollandok sokkal kevésbé mobilfüggők, náluk csak a gyalogosok 8,3 százaléka bámulja a kijelzőt, míg a berliniek 14,9 százalékkal a középmezőnyt erősítik.

Okostelefonok és butaemberek

A mobilozók figyelmetlensége ronthatja a baleseti halálozási statisztikákat, és a gyalogosok már most is veszélyben vannak. Az Európai Unióban a balesetben elhunytak 22 százaléka gyalogos.

Nagyon hajmeresztő történetek is vannak, egy svéd lány például a kereszteződés közepén vette elő a mobilját, hogy írjon egy üzenetet, és csak akkor vette észre, hogy hol van éppen, amikor rádudált a busz - idéztre a Local.se Clemens Klinkét, a Dekra menedzserét.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport

Rovatok