Index Vakbarát Hírportál

Elkaszálta a forradalmi moduláris telefont a Google

2016.09.02. 09:24

Jövőre jön a moduláris Google-telefon – írtuk még májusban. Most azonban úgy tűnik, a cég meggondolta magát, és mégis inkább hagyja az egészet a fenébe. A Google anyacége, az Alphabet ugyanis felfüggeszti a Project Ara néven futó, különálló modulokból tetszés szerint összelegózható telefon fejlesztését – erősítette meg két cégközeli névtelen forrás is a Reuters hírügynökségnek.

Pedig a májusi fejlesztői konferencián nemcsak azt jelentette be a cég, hogy 2017-ben már a boltokba kerül a telefon, de több partnert is felvonultatott, és azt ígérte, idén ősszel jön a következő lépés, a fejlesztői eszközök kiadása, hogy bárki elkezdhesse tervezni a maga külön megvehető moduljait a mobilhoz. Az ősz valóban elhozta a következő lépést, de úgy tűnik, ezt hátrafelé teszi meg az Alphabet.

A moduláris telefon nagy előnye lenne, hogy a megszokottnál jóval nagyobb kontrollt adna a felhasználó kezébe, aki nemcsak a szoftverek terén kapna viszonylagos szabadságot, hanem a mobilt felépítő hardveres elemekkel is tetszés szerint legózhatna bizonyos keretek között. A modularitás és a nyílt fejlesztés lehetővé tesz olyan kiegészítőket is, amelyek egy hagyományos mainstream telefonba nehezen kerülhetnének bele, mert túlságosan sok kompromisszum vagy túl alacsony érdeklődés jellemzi őket. Ez a rugalmasság viszont nagy fejlesztésbeli kihívásokkal jár, illetve drágává és nehézzé teszi a telefont, ami hozzájárulhatott az Alphabet döntéséhez.

Ez mégse jelenti feltétlenül azt, hogy a projekt teljesen elhal. Saját moduláris Google-telefon ugyan úgy tűnik, nem lesz, de magát a technológiát a Reuters egyik forrása szerint licencelheti majd a cég a partnereinek, így végső soron mégis csak eljuthat a piacig a rendhagyó mobil.

A Google/Alphabet szeret újító ötletekkel kísérletezni, de ezek végül nem mindig jutnak el a felhasználókig, vagy ha mégis, akkor az eredetileg tervezetthez képest teljesen más formában, vagy más célközönségnek szánva. Az egyik emlékezetes példa erre a Google Glass, a cég nagy várakozással övezett kiterjesztettvalóság-szemüvege, amelyet a nagy remények után először kinyírtak, aztán azóta többször felbukkant új köntösben és szerényebb ambíciókkal. De más botladozó Google-kísérletekről is írtunk már.  • Tippek
  • Biztosítás

Rovatok