Index Vakbarát Hírportál

Tajvan szerint kémkedik és cenzúráz a Xiaomi okostelefonja

2022.01.09. 14:57

Tajvan Nemzeti Hírközlési Bizottsága (NCC) közleményt adott ki, melyben azzal vádolják a kínai Xiaomit, hogy Mi 10T 5G típusú okostelefonjuk hét beépített alkalmazása is cenzúráz, illetve kémkedik a felhasználók után.

A vád szerint a programok kétezer olyan kifejezést képesek szűrni, melyek a kínai politika számára érzékenyek, a felhasználók tevékenységéről készített jelentéseket pedig pekingi szerverekre továbbítják az eszközök. A kifejezések között szerepel például a „tajvani függetlenség”, a „független Hongkong” vagy a „Szabad Tibet” is. Ezeket angol, hagyományos kínai és egyszerűsített kínai nyelveken ismeri fel az NCC szerint a telefonon a szoftver, és ezek nyomán cenzúrázott keresési találatokat ad a felhasználóknak.

A MiAdBlacklisConfigur hét előre telepített alkalmazáson keresztül kerülhet a telefonra a globalapi.ad.xiaomi.com szerverein keresztül. A tajvaniak szerint az internetes találatok cenzúrázása mellett képes arra is, hogy a felhasználók internetes tevékenységét pekingi szerverekre továbbítsa. Ezzel a program sérti a felhasználók személyes adatait, és problémákat okozhat a magánéletükben is.

A Xiaomi tagadja az ellene felhozott vádakat. A cég a Bloomberghez eljuttatott közleményében állítja, hogy az NCC által felfedezett program csupán arra szolgál, hogy megvédje a szexuális, erőszakos vagy gyűlöletet keltő fizetős tartalmaktól a felhasználókat. A Xiaomi állítja, telefonjuk nem cenzúráz, és nem gyűjt adatot a felhasználók kommunikációjáról.

A tajvani hatóságokat Litvánia értesítette a kémprogramról, miután a litván védelmi minisztérium a Xiaomi és a Huawei által gyártott mobiltelefonokban olyan beépített funkciókat talált, melyek a rendszerszintű cenzúrát szolgálják. A litván vezetés arra kérte az ország lakosságát, ha lehet, ne is használják a kínai gyártók eszközeit.

(Forrás: Taiwan News, via Napi.hu)  • Tippek
  • Bankszámla

Rovatok