Index Vakbarát Hírportál

Mobilshow lesz Budapesten

2006. október 3., 15:26 Módosítva: 2009.07.25 17:46
December elején mobilos show lesz Syma rendezvényközpontban, amivel elég nyilvánvalóan karácsonyi mobilvásárlásra akarják majd buzdítani a népet. A kiadott sajtóanyag szerint bemutatják a "mobiltelefonok és hozzájuk kapcsolódó szolgáltatások jelenét és jövőjét". Magyarán bemutatják azokat a még übergagyi kezdetleges technológiákat, amelyekkel már most tömérdek pénzt akarnak kisajtolni a fogyasztókból.

Látványos színpadi programok a videotelefonálásról? Röhögnöm kell.

Vibri a Nokiától

2006. október 3., 15:06 Módosítva: 2009.07.25 17:46

Új drótnélküli kommunikációs technológiával állt elő a Nokia, így mostantól a bluetooth, uwb, wifi, wimax és wibro mellett wibree is lesz. A wibree a bluetooth tesója abban az értelemben, hogy rövid távú drótnélküli kapcsolatok létesítésére alkalmas. A különbség, hogy állítólag tizedannyi energiát használ. A Nokia szerint a wibree kifejezetten alkalmas lesz arra, hogy alacsony fogyasztású headseteket, órákat meg érzékelőket kössünk össze a mobilunkkal.

Tökéletesen érthető a Nokia törekvése, alacsony fogyasztású rádiós kommunikációra szükség van. Más kérdés, hogy a szerencsétlen júzerek meg fognak őrülni attól, hogy a mobiljukon az összes rádiós izét folyton ki-be kell kapcsolgatniuk. Vajon a wibree kiüti az infrát? Mikor lesz bluetooth/wibree távirányító a tévékhez és hifikhez? A rivális mobilgyártók is használják majd, vagy minden mobilhoz más kiegészítőket kell majd venni?

R.I.P. Siemens Mobile

2006. október 3., 14:42 Módosítva: 2009.07.25 17:46
Egyetlen zseniális Siemens mobilt ismerek, a C25-öt. Utána jöttek a kínai játékokra emlékeztető fröccsöntött gagyik. Most egy lúzerrel kevesebb lesz a mobil iparágban.

Itt a bullshit.mobi

2006. szeptember 27., 20:01 Módosítva: 2016.10.11 16:39

Ujjé, mától lehet .mobi doménvégződéssel címeket regisztrálni, két évre 25 zöldhasúért. Azért én nem sietnék a doménhivatalba.

Az égvilágon semmi értelme nincs a .mobi-nak, azt leszámítva, hogy a regisztrátorok így több pénzt tudnak kisajtolni a vállalatokból, és nő a káosz: senki sem jegyzi majd meg a pontos címeket.

Most akkor cnn.com/wap, wap.cnn.com, cnn.mobi, vagy inkább wap.cnn.com.mobi/wap/index.wml? Na ne szórakozzunk már!

Akik neteznek mobilról, azok továbbra is automatikusan a .com, .net .org stb. végződésekkel próbálkoznak majd, hiszen ehhez szoktak hozzá, akik meg először neteznek mobilon, azok megpróbálják betölteni a pécén megismert szájtokat az eredeti nevükkel, hátha működnek.

És itt jön a nagy csoda: működnek. A csak pécére optimalizált szájtokat kisebb kompromisszumokkal zökkenőmentesen átkonvertálják a mobilos webböngészők (Opera, Nokia Browser), a mobilos és pécés változattal is rendelkező szájtokon meg simán megoldható, hogy a megfelelő változat töltődjön be. (Meg lehet próbálni pl. a Soonr-t.)

Ingyenes DivX lejátszó Symbianra

2006. szeptember 27., 16:00 Módosítva: 2009.07.25 17:46
Soha többé nem kell az S60 mobilokra átkonvertálni a videókat, a DivX ugyanis kiadott egy hivatalos S60 lejátszót. Egyébként van UIQ, Windows Mobile és Palm verzió is. Letöltés előtt regisztrálni kell, és a portálon vannak bemutató videók is.

Update:
Megnéztem a Flyboys trailerét, zizis volt és akadozott. Nem vagyok biztos abban, hogy a mai mobilok alkalmasak/felkészültek a DivX-re.

Update2:
Ingyenes dvd-konverter vajon van-e már?

Zenében erősít a Nokia

2006. szeptember 27., 15:31 Módosítva: 2009.07.25 17:46
Bár a mobilgyártók még mindig elég messze vannak attól, hogy a digitális kamerák piacát annektálják, a zenelejátszók piacán elég előrehaladott állapotban vannak, és a Sony Ericsson után végre a Nokia is bevetette a tömegpusztító fegyvereit. A nyolc gigás N91, a zenelejátszós N70 és N73, és a jövő évi csodafegyver, az N95 hamarosan nagyon nagyot fog kaszálni. (Olvassatok róluk sokat itt, itt meg itt. Vagy itt.)

Pontosan azokat a fícsöröket rakták bele az N95-be, amiket a N80-amból hiányolok, és abban reménykedek, végre megértették a finn gigacég szakértői: a francnak sincs szüksége az idióta pop-portra meg mindenféle átalakítókra, szabványos csatlakozók kellenek. Mini usb, jack és társaik.

Update:
A Nokia a pórnépről átlag keresetűekről sem feledkezett meg, ráadásul ők sokkal színesebb kütyüket vehetnek majd (gondolom véletlenül ránéztek a fejlesztők néhány cool Walman mobilra). A max. 2 gigabájtos memóriakártyával bővíthető Nokia 5200 zenemobil körülbelül 50-60 ezer forintba kerül majd, és szebb lett a 3250 is.

Még mindig rövid az sms

2006. szeptember 26., 14:29 Módosítva: 2009.07.25 17:46
Másfél évvel ezelőtt a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőségtől kezdve az Országgyűlés Informatikai és Távközlési Bizottságáig mindenki megvizsgálta az ékezetes betűk használata miatt megrövidülő sms problémáját, és nem találtak jogsértést. Ami persze egyáltalán nem azt jelenti, hogy nincs nagy baj. Például nem értem, hogy felhasználók miért nem intettek be egy nagyot a szolgáltatóknak. Elmehetnének a sunyiba a néhány száz karakteres üzenetek röhejesen magas ára miatt.

Talán jó megoldás lenne, ha a csak szöveges mms olcsóbb lenne, mint a képes meg a videós, vagy ha a felhasználókat megtanítanák mobilon emailezni. Még jobb lenne, ha áttérnénk azonnali üzenetküldésre, jelenlétszolgáltatással. Más javaslat?

USB az akkuban

2006. szeptember 26., 13:29 Módosítva: 2009.07.25 17:46
Kicsit kamugyanús az USB töltővel felszerelt mobilakku és ceruzaelem, de az ötlet zseniális. Ha megvalósulna, soha többé nem kellene töltőkábelt magunkkal cipelnünk. Persze az USB-csatoló és a kábel helyigénye miatt valószínűleg kisebb lenne az akku kapacitása, azaz gyakrabban kellene tölteni. Ördögi kör.
Valamivel egyszerűbb lenne a helyzet, ha az összes mobilgyártó mindegyik készüléke USB-n is tölthető lenne.

Egyébként most pusztítottam el egy Nokia AC-4E töltőt, fél évig használtam. Félig szakadt a zsinórja, kilóg az egyik fémszál. Életveszélyes, én a Nokia helyében visszahívnám mindet, mert ócska. Pedig nem is a Sony gyártja.

Zöld hírek

2006. szeptember 26., 09:04 Módosítva: 2009.07.25 17:46
Egyrészt visszatértem a zöld alpesi legelők, tehenek és tehenészlányok köreiből a lerobbant újpestre, és persze ismét bebizonyosodott, hogy bőven elegendő egy jó mobiltelefonnal fényképezni a tájat. Főleg ha a nyaralást akarom élvezni, és nem a fotózást.

Az igazi zöld hír azonban a Nokia bejelentése, miszerint egy maroknyi ismert mobilcég (Nokia, Motorola, Panasonic, Vodafone, Orange stb.) csökkenteni akarja a mobilok által okozott környezeti károkat. Felvázolták elképzeléseiket:

- csökkentik a káros anyagok felhasználását
- csökkentik a készülékek energiahasználatát
- növelik a régi telefonok újrahasznosítását

A Nokia példának elmondta, hogy egy csomó áramot megspórolhatnánk, ha a teljesen feltöltött készülékből azonnal kihúznánk a töltőt. Azért reménykedjünk abban, hogy nem csak dumálnak, és ennél komolyabb energiacsökkantő technológiákat is kitalálnak.

N-Gage nélkül is van N-Gage

2006. szeptember 13., 14:33 Módosítva: 2009.07.25 17:46
Az éltelefonálás a múlt homályába vész, mivel a következő N-Gage nem egy újabb vicces telefon, hanem S60-mobilokon futtatható szoftver lesz. Kattintson ide a Mobilecrunch tudósításához, van videójuk is! Aki nem akar kattintani, annak leírom a lényeget: a főoldalon játékokról jelennek meg hírek, és itt lehet nyomon követni, hogy a megkezdett játékokban meddig jutottunk. A második lapon a már megvett teljes játékokat és letöltött demókat lehet elindítani.

Vajon a Nokia csak a hardvertervezés nyűgétől akart megszabadulni, vagy a szoftverrel próbálja majd kordában tartani a szoftvergyártókat? Annyi biztos, hogy a finn óriáscég elég nagy erőkkel nyomul a tartalombizniszben: megvette a LoudEye zeneterjesztő platformot, szövetkezett a Warnerral navigációs céget, becsatornázta a Yahoo szolgáltatásait.

Tartalom van, de nincs rá vevő

2006. szeptember 11., 14:33 Módosítva: 2009.07.25 17:46
Hatalmas cikket közölt a Reuters a mobilos tartalomipar bénázásáról. Tartalomban nincs hiány, csak éppen alig van vevő, ezért most az értékesítési módszerek továbbfejlesztésére kell koncentrálni. Az M:Metrics júliusi tanulmánya szerint a teljes felhasználói bázis alig 10 százaléka vásárol csengőhangokat, játékokra 2 százalék költ, 0,4 százalék nézett pénzért videót, és 0,2 százalék vásárolt zenét.

Egyesek szerint csomagban kellene árulni a tartalmakat, mert aki letölt egy csengőhangot nam feltétlenül tudja, hogy az előadó fényképét is megveheti háttérképnek. Ehhez persze elfogadható árak kellenek, ami viszont most nem létező fogalom a mobilszolgáltatóknál.

Most nézzünk néhány érdekes adatot Magyarországról.

Az M Factory-tól megtudtam, hogy a Sziget és a Parádé wapos oldalait 34 ezren illetve 8,5 ezren látták (nem csak az események ideje alatt), és a látogatók összesen 447 ezer wapoldalt néztek meg. A legnépszerűbb valódi csengőhangot azonban csak 480-an töltötték le (Yonderboi: Were you thinking of me). A két wapoldal adatforgalma összesen 186 megabájt volt, ami röhejesen kevésnek tűnik. Mobilom gprs-számlálója most 140 megabájton áll, mondjuk az is igaz, hogy szinte sohasem wapozok, csak webezek meg emailezek.

Mobilbarát Digg - Read only

2006. szeptember 9., 22:21 Módosítva: 2009.07.25 17:46
A digg elindította a mobilra optimalizált weboldalát, írja a Mobilecrunch. A diggriver Nokia Browserben nagyon szép, viszont van benne egy óriási hiba: a szájt teljesen web egypontnullás. Nincs meg benne a digg.com egyetlen használható fícsöre sem: nem lehet kommentelni, diggelni, blogolni, nem érhetem el a profilomat, és még egy nyomorult emailt sem küldhetek magamnak a sztori linkjével.

Pedig a gprs adatletöltési tarifák miatt elég gyakran előfordul, hogy egy útközben talált cikket nem akarok betölteni a mobilomon, viszont otthon szívesen elolvasnám. Egyébként a mobilos bookmarkok szinkronizálására tudtommal még senki sem gondolt.

Rohadtul csalódott vagyok.

Töpörödött kamerák jönnek

2006. szeptember 9., 18:47 Módosítva: 2009.07.25 17:46
Háromszoros optikai zoom, autofókusz és 3 megapixeles érzékelő van a Samsung új kameramoduljában. Egész jó lehet a mostani felhozatalhoz képest. Ja, kihagytam a lényeget: az egész pakk csupán 9 milliméter vastag vékony. A modul állítólag ütésálló is, és kevesebb áramot fogyaszt, mint a mostaniak. Más fontos részletet nem sikerült kiderítenem, mert a fejlesztésről beszámoló Telecoms Korea pénzért adja a cikkeit.

Hétvégi barkácsolás

2006. szeptember 9., 16:02 Módosítva: 2009.07.25 17:46
A pimasz szolgáltatók szeretik elcsúfítani a mobilokat a logóikkal, de az instructable blog leírását követve könnyen keresztbe tehetünk nekik. A posztoló szerint kristálycukorral könnyen ledörzsölhetők a műanyagra/fémre festett/ragasztott logók. A szemcsék ugyanis elég erősek, mégsem karcolják össze a borítást. A szájton van részletes leírás, videó meg kép is, érdemes megnézni.
(Az instructable posztolója egy MDA-ról kaparta le a T-Mobile feliratot.)

Természetesen semmilyen felelősséget nem vállalok, ha tökreteszed a mobilod, akkor megszívtad. Aki tud jobb megoldást, szóljon!

Elfogytak a számok a Nokiánál

2006. szeptember 8., 09:06 Módosítva: 2009.07.25 17:46
Ezentúl számok helyett nevet ad a Nokia a készülékeinek, jelentette be Keith Pardy, a cég marketingvezére. Már várom, hogy megjelenjenek a Tasku meg az Ajankulu modellek. Vevő lennék egy Leksvikre vagy egy Jerkerre is.

Csevegés Moldovával

2006. szeptember 7., 17:29 Módosítva: 2009.07.25 17:46
Moldovai telefonszámról kaptam sms-t egy pavelbuzu nicknéven író ismeretlentől, aki arra vett rá, hogy letöltsem a mig33 nevű ingyenes mobilos csevegőszoftvert. A cég weboldala szerint a szoftverrel körülbelül 16 forintért lehet sms-t küldeni, rá lehet csatlakozni az msn meg a yahoo csevegőhálózatra.

A mig33 erőssége a nemzetközi hívás, a cég szerint a költségek legfeljebb 95 százalékát meg lehet spórolni. Hívásindításkor a szoftver küld egy üzenetet a szervernek, amely felépíti a hívást mindkét irányba. Ezt nem mertem még kipróbálni. Az viszont nem túl előnyös, hogy 65 forintos perdíjjal fel tudok hívni a mobilomról egy magyar vezetékes vonalat.


A cég weboldala egyébként tele van nagy lózungokkal (világméretű hálózat, millió felhasználó, nagy onlájn közösség), és nagyon úgy néz ki az egész, mint egy piramisjáték:

"By becoming a mig33 Affiliate, you can, like thousands of other users, earn free credit and make money by promoting mig33 and selling call credits to other people."

Magyarán ha hirdetem a szájtot és eladok kreditet, akkor kapok ingyen kreditet.
Kösz nem. Egyébként is túl lassú a szoftver. Már töröltem.

Mobilon is hirdet a Google

2006. szeptember 7., 15:02 Módosítva: 2009.07.25 17:46
Magyarország szerencsére elég kis piac, így a Google mobilos keresőjében egyelőre nem kell rövid hirdetéseket kerülgetnünk. Az amerikaiak, a britek, a németek és a japánok azonban nem jártak ilyen jól, náluk már jelentkezhetnek a cégek, ha 12-18 karakteres hirdetésekkel szeretnék elérni a mobilozókat.

Pont ilyen hirdetések voltak az internet hőskorában a heti hírlevelekben, azzal a különbséggel, hogy a Google nemcsak egy sima URL-t tud a szöveg végén elhelyezni, hanem híváslinket is - erre bökve azonnal felhívható a feltüntetett telefonszám. Zöld számot megadva valószínűleg elég könnyen rávehetők az emberek a telefonálásra, és a lehetőségnek van még egy előnye: mérhető a hirdetések hatékonysága.

(A Pannon wapon hasonlóképpen hívhatjuk fel az éttermeket az Útkereső találati oldaláról. Azt azonban nem tudom, hogy náluk ez csupán kényelmi fícsör, vagy a cégek fizetnek is érte.)

Találós kérdés

2006. szeptember 6., 20:18 Módosítva: 2009.07.25 17:46
A Sony Ericsson futára váratlanul két bazinagy dobozzal állított be a szerkesztőségbe.
Na vajon mi lehet bennük? Telefont küldtek kipróbálásra?



Vagy mégsem?

A két A4-es papírtartóban volt némi szemétrevaló, meg két mappa a P990i és az M600i sajtóanyagaival - gyakorlatilag azt nyomtatták ki, ami a weboldalukon is elolvasható. Néhány hete beszélgettem a SE píárosával arról, hogy mennyire érdekel az M600i, szívesen kipróbálnám, erre ők gyújtóst küldenek. Miközben a haverom pont ma reggel vett magának egy M600i-t, azaz a telefon már boltban is kapható.
Ilyen a sajtó gyors és hatékony segítése.

Hogy szerintük mi a lényeg?

"Ez a nagyszerű telefon nélkülözhetetlen segítőtárs mindennapi feladataink elvégzéséhez."
ROTFL

Playstation a mobilban

2006. szeptember 6., 19:20 Módosítva: 2009.07.25 17:46

A Sony illetékesei elszólták magukat, és máris terjedt a pletyka, hogy Playstationt raknának mobilba. Vagy fordítva, a Playstation Portable kap mobilos kiegészítőt, ami a beépíthető GPS meg kamera után nem is lenne igazán meglepő.

A Joystiq híre szerint először Izumi Kawanishi, a Sony Computer Entertainment igazgatója beszélt arról, hogy a PSP-t mobilként is lehetne használni, legalábbis az ő szerény véleménye szerint. Aztán meg a Cnet Asia figyelt fel Rikko Sakaguchi, a Sony Ericsson alelnökének szavaira, amikor egy konferencián kibökte: valami Playstation telefonon dolgoznak a műhelyükben, ami egyszerre lesz alkalmas kommunikációra meg játékra.

Megőrült a Sony? Az N-Gage nyomába lép? Annak nem lenne sok értelme.

Videotéka zsebben

2006. szeptember 6., 18:18 Módosítva: 2009.07.25 17:46

A Sprint mobilszolgáltató mobilos videokölcsönzőt indított, ami elég nagy hülyeségnek tűnik. Jelentkezzen, aki képes végignézni a Pókember 2-t két inches szélesvásznú (muhaha) kijelzőn! A Sprintnek egyébként régóta van mozikölcsönzője, az újdonság az, hogy a korábbi változat havidíjas, az újnál viszont filmenként kell fizetni.

A Sprint Movies nagyjából úgy működik, mint egy dvd lejátszó. A filmeket egyben vagy jelenetenként lehet megnézni, van pause, előretekerés. Az sem gond, ha egy autó alá kerülünk, amikor az utcán sétálva a mobilról videózunk. A kórházban ugyanott folytathatjuk, ahol abbahagytuk.

Új divatmobilok a Nokiától

2006. szeptember 5., 11:49 Módosítva: 2009.07.25 17:46
Most a rózsaszín meg a hajlított fekete acélborítás a trendi a Nokia szerint. A terepjárós juppiknak szánt 8800 Scirocco mobil új hajlatokat, két megapixeles fényképezőt és Brian Eno által szerzett csengőhangokat kapott, plusz lesz egy hozzá passzoló headset. Ha nem lenne veszettül drága, még akár használnám is.

A csajos L'amour sorozat valamivel jobban követi a technológiai trendeket, a 7390 kagylótelefonban például 3 megapixeles autofókuszos kamera, vaku meg zenelejátszó is van, és külső gombokkal lehet irányítani a lejátszást. Ennek a mobilnak ráadásul a férifasabb, bronz-fekete színű változata elég jól néz ki.

A sorozat többi tagja - 7373, 7360 - nem tűnik túl érdekesnek.


Generáljon wapoldalt!

2006. szeptember 4., 17:50 Módosítva: 2009.07.25 17:46
A Volantis Mobilizer segítségével bárki egyszerűen átalakíthatja weboldalát wapoldallá. Kipróbáltam az Index címlapján, külön verziót készítettem okostelefonokon és egyszerűbb wapos telefonokon való megjelenítéshez, de még legszebb verzió sem volt elég meggyőző. Hiába dobálja ki a Mobilizer a  fölösleges díszítőelemeket, ha a tartalom csak a bal oldali hasáb végiggörgetése után elérhető. Az sem mentség, hogy a Mobilizer még csak béta. Nem hiszem, hogy az Opera Mini megjelenése után még szükségünk lenne ilyesmire, főleg hogy a folyton változó oldalakat - híroldalakat, blogokat - a Mobilizerrel rendszeresen újra át kellene generálni.

Ha nincs vírus, akkor van kémprogram meg SMiShing

2006. szeptember 4., 13:08 Módosítva: 2009.07.25 17:46

Nem, még mindig nem hiszem el, hogy mobilra is kell vírusirtó. Hiába próbálkozik az F-Secure, nem jött be a számítása: hiánycikk a kiirtandó kártevő. Talán épp ezért talált a finn cég új célpontot, a kémprogramokat. Szakértői több hetes kutatómunkával kiderítették, hogy a kémszoftverek szabadon megvásárolhatóak, ami nem meglepő, hiszen ilyesmire mindig van vevő, gondoljunk csak a paranoiás cégvezetőkre és házastársakra. Kémprogramra kitűnő példa az ötven dollárba kerülő FlexySPY, ami okostelefonokon fut, és adminja távolról megnézheti az áldozat készülékén tárolt üzeneteket, névjegyeket, illetve a híváslistát.

Persze semmit sem érne az F-Secure figyelemfelhívása, ha nem ösztönözné vásárlásra az olvasót. Íme az  beetetés: mobilos vírusirtójuk megtalálja az Acallno.A nevű kémprogramot, amely mindegyik küldött és beérkező sms-t továbbítja egy megadott telefonszámra.

Érdekes módon az amerikai McAfee is talált mobilos témát a napokban: felfedezte az sms phishinget, amit szerintük SMiShing kellene nevezni. (Ha feltétlenül hülye szavakat kell gyártani, akkor legyen inkább moshing.) Hogyan működik? A legújabb kártevő, a spanyol mobilozókat támadó Eliles.A Symbian mobilokra küld sms-t, amelyben egy ingyenes vírusirtó telepítését ajánlja fel áldozatoknak, és persze a letöltött szoftver egy vírus.

Korábban Izlandon és Ausztráliában történt hasonló átverés. A szerencsétlen júzerek kaptak egy sms-t, amiben arról értesítették őket, hogy feliratkoztak egy napi két dollárba kerülő társkereső szájtra. A gonosz támadók azt használták ki, hogy havi 60 dollárnyi kiadást senki sem intéz el egy laza vállrándítással. A júzerek tehát felkeresték a mobiljukról a cég szájtját, ami viszont feltelepített a kütyüjükre egy trójait.

Legyen az a tanulság, hogy soha senkinek ne adjunk oda a mobilunkat, és ne telepítsünk ismeretlen eredetű szoftvereket, töröljük az ismeretlen sms-t. A mobilos vírusirtókat meg egyelőre hanyagoljuk.

Támad a Yahoo!

2006. szeptember 1., 16:27 Módosítva: 2009.07.25 17:46
Azzal örvendeztette meg a világot a Yahoo, hogy elkészítette a Yahoo! Go for Mobile szoftvercsomag Windows Mobile oprendszeren futó változatát. Plusz a felhasználók a világ bármely pontjáról bejelentkezhetnek. (Eddig hiába próbálkoztam britnek hazudva magamat, a regisztráció során valami sms-t akart küldeni, ezért megakadt a folyamat.)

A Microsoft-függő mobilosok tehát könnyebben elérhetik a Yahoo levelezőjét, keresőjét, onlájn névjegyalbumát, naptárát, híreit, satöbbi satöbbi, és nem kell sokat várni az S60 3rd Edition rendszereken futó változatra sem. A Nokia közleménye szerint szeptember közepén megjelenik a Nokia N80i mobil, és azon gyárilag lesz a Yahoo! Go.

A Yahoo cuccai egyébként a jövőben a Nokia, a Motorola meg a RIM is gyárilag felpakolja bizonyos mobiljaira. Mikor lesz végre Google Talk a mobilokon? És Skype a Symbianon?

Wifiben utazik a Linksys

2006. szeptember 1., 15:47 Módosítva: 2009.07.25 17:46
Európában piacra dobott a Linksys egy használhatónak tűnő VoIP mobilt, a WIP330 802.11b/g-t. Wifin csatlakozik az internetre, nem úgy, mint az asztalomon heverő otroba doboz (SPA921). Elfogadnám, de az is igaz, hogy szerkesztőségünkben nem praktikus ilyen apró készülékeket használni. Drága kütyüink elég hamar eltűnnek az újsághalmok alatt, vagy egy penészedő csirkepaprikás árnyékában.

Egyetlen nagy hibája van ennek a készüléknek: nincs rajta Skype. Márpedig a Linksys nagyon jól tenné, ha gyorsan lecserélné aktuális Skype-telefonját, a CIT200-at, valami hasonlóan szépre. A CIT200-at elkértem tesztre a magyar píártól, de nem volt szívem írni róla, mert nagyon béna, hogy csak a számítógépes kliens hardveres toldaláka.

Viszont legalább egy hónapig a fiókom mélyén tároltam (ld. első bekezdés), így más sem tesztelhette.

Európában első a mobil

2006. szeptember 1., 08:43 Módosítva: 2009.07.25 17:46
Mindig örülök a vezetékes vonalak bukását előrejelző tanulmányoknak, az Európai Bizottság is kiadott egyet nemrég, amit a Cellular News most megtalált. A jelentés szerint az uniós háztartások 80 százaléka rendelkezik mobillal, de csupán 78 százalék van bedrótozva. Litvániában kirívóan magas a csak mobillal rendelkező aránya, 48 százaléknak egyáltalán nincs vezetékes telefonja, nyilván mert ócska vezetékes infrastruktúrát örököltek az előző rendszertől. Meglepő módon Magyarország is belefért a top tízbe a maga 30 százalékával, az Unió legjavát maga mögött hagyva. A hazai helyzet persze egyáltalán nem meglepő, hiszen folyamatosan csökken a modemezők száma, és amúgy is szánalmasan kevesen interneteznek. Ja, és már telefonvonal nélkül is lehet adsl-t venni.


Mms-ben árul vonatjegyet a Die Bahn

2006. augusztus 25., 15:11 Módosítva: 2009.07.25 17:46

A német nemzeti vasúttársaságnál csütörtöktől mobiltelefonnal is lehet jegyet vásárolni. Az ügyfelek a vásárlásról multimédiás üzenetben kapnak visszaigazolást, amit az ellenőrök egy speciális szkennerrel tudnak beolvasni (szeptember közepéig mindegyik kalauzt megkapja az új kütyüjét).

Legkésőbb tíz perccel a vonat indulása előtt lehet mobilról jegyet váltani, és csak azok használhatják a szolgáltatást, akik korábban regisztrálták magukat a cég szájtján. Hol tart ehhez képes a MÁV? Van neki wapos meg webes menetrendje. Siralmas.

Nyolc giga a mobilban

2006. augusztus 24., 15:50 Módosítva: 2009.07.25 17:46
Hiába fitogtatja a SanDisk az erejét a nyolc gigabájtos Sansa zenelejátszójával. A Korea Times szerint a Samsung ugyanekkora kapacitású lejátszót épített a napokban piacra dobott SCH-B570 kódjelű, egyébként csak Super Music Phone néven emlegetett mobiljába. Persze a több mint nyolcszáz dolláros csúcskészüléket a Samsung főleg belföldi piacra szánja, legalábbis erre utal, hogy a beépített tévétunere a Dél-Koreában elterjedt T-DMB digitális műsorszórási szabványt támogatja. Magyarországon meg DVB-T lesz.

Szoftverfrissítés az éteren át

2006. augusztus 24., 15:17 Módosítva: 2009.07.25 17:46

Jó irányba mozdult a mobilóriás Nokia: végre valahára megoldotta, hogy az S60 készüléket használó ügyfelek saját maguk peccselhessenek. Két lehetőségük van: "over the air", azaz közvetlenül az internetről, vagy számítógépről, usb kábellel tölthetik le a mobilra a javítófájlokat. Eléggé megtépázhatta a cég imidzsét, hogy a százezer forintos okostelefonjai idegesítő hibákkal vannak teli, és a szoftvert csak márkaszervizekben lehetett lecserélni, pénzért. Tehát a lépés logikus, és talán más cégek is követik majd a finn példát.

Sajnos egyelőre csak az az S60 2nd edition-ig bezárólag érhetők el a frissítések (pl. 6680, N70), tehát N80-asom még egy ideig bugos marad. Állítólag hamarosan bővül a támogatott készülékek köre, és talán abban is reménykedhetünk, hogy a hibák 99 százalékát kijavítják.

Rovatok