Index Vakbarát Hírportál

Az Intel készíti a PS4 grafikus processzorát

2009. február 10., kedd 16:57

Úgy néz ki, hogy egyik újgenerációs konzolba, a PS4-be, az Xbox 3-ba és a Wii 2-be sem készíthet grafikus gyorsítót az Nvidia, az Intel és az AMD azonban örülhet.

A legfrissebb hír az, hogy a világ egyik legnagyobb elektronikai cége szállíthatja a Sony konzoljába a grafikus gyorsítót, méghozzá a korábban már bemutatott Larrabee-t. A speciális, sokmagos felépítésű rendszernek ez az egyik első nagyobb győzelme, és marketingszempontból óriási jelentősége van annak, hogy a következő csúcskonzolba ennek a csipnek az egyik verziója kerül.

Az mindenesetre tisztán látszik, hogy a Sony kétségbeesetten próbálja rendbe szedni dolgait, és nem elkövetni ugyanazokat a hibákat, amiket a PS3 tervezésénél. Az aktuális konzolgeneráció túl bonyolult és túl drága lett, túl későn érkezett és a gyártópartnerek sem tudják megfelelő ütemben csökkenteni a költségeket, a Sony ezért határozta el, hogy a következő konzol tervezését új alapokra helyezi. Már ez is komoly eredmény: sokáig kérdéses volt, hogy lesz-e új PlayStation egyáltalán. Most azonban úgy néz ki, hogy legkésőbb 2012-ben befuthat a konzol az Intel grafikus gyorsítójával.

A Sony egyik mérnöke mondta el az Inquirernek, hogy partnere elsősorban a remek architektúrával nyerte meg a versenyt, arról azonban még nincs szó, hogy a processzort is az Intel szállítaná.

A szintén 2012-ben érkező Xbox3-ba azonban az AMD szállítja a grafikusmagot a pletykák szerint. Ugyanez a cég lehet a befutó a Nintendo Wii2 esetében is, hiszen a japán konzolgyártó az amerikai vállalat grafikusmaggyártó részlegétől, az Atitól vásárolja az alkatrészeket már a kezdetek óta.

Rovatok