Index Vakbarát Hírportál

Meglepő dolgokat művelnek az új Macek

2009. március 13., péntek 16:04 | tizenöt éve frissítve

Hosszú kihagyás után végül egy hete frissítette asztali gépeit az Apple. Már meg is érkeztek Magyarországra az első tesztpéldányok, gyorsan ki is próbáltuk őket. Az eredmények felemások: bár az Apple egész fejlett alkatrészeket pakolt a gépekbe, azok alig gyorsultak valamennyit.

Az Apple a múlt héten frissítette asztali gépeit. Forradalomról azért nincs szó, mert az egy-másfél éve változatlan iMacen és Mac minin tényleg csak annyit fejlesztett a gyártó, amennyit már kötelező volt. Korszerű lett a két gép, ár-érték arányban is bátran össze lehet hasonlítani mostantól őket márkás konkurenseikkel, de sem formában, sem technológiában nem mutatott olyat az Apple a világnak, amilyet korábban még nem látott. A Mac Pro kivételnek számít, mert ebben a munkaállomásban debütált az Intel új, Core i7-architektúrára épülő Xeon processzora, de hát a konfiguráció közel 750 ezer forintba kerül, az átlagjúzer mindennapi életére nem lesz sok hatással.

Erősítés

A Mac mini már annál inkább: a gép sokkal jobb vétel, mint eddig volt, főleg persze azért, mert eddig botrányosan rossz volt. Például már másfél éve is elavultnak számított a cd-író használata egy 150 ezer forintos konfigurációban, 2009-ben viszont már egyenesen felháborítónak tűnt. Meg vagyok győződve arról, hogy az Apple-nek jelentős pluszköltséget jelentett a Földön fellelhető utolsó cd-írók összegyűjtése, amikre bizonyára azért volt szükség, hogy el lehessen adni valamivel a drágább, dvd-íróval szerelt minit.

Mostantól ennek a különbségtételnek vége, dvd-író került mindkét modellbe, a processzorok is 2 gigahertzesek lettek, és ami a lényeg: használható grafikus gyorsító jutott a mininek. Persze az integrált, 9400-as Geforce nem egy Predatorral küzdő Schwarzenegger, de megfelel a kormányzónak választott öregkori kiadásnak: ki tud osztani egy-két pofont a pixeleknek, és korlátozottan bár, de egy jó kis lövöldözésre, autóversenyzésre is alkalmas. Nem úgy, mint az előd, az Intel GMA, amit talán Paudits Béla játszhatna el, ha egyszer filmet készítenének róla.

Előre sejtettük, hogy jelentős lesz a az új és a régi rendszer közti különbség, Handrás boltjában azonban bebizonyosodott, hogy a Geforce megeszi az Intelt reggelire.

Jobban megnézve a két új konfigurációt egy dolog derül ki világosan: hogy a nagyobbikat nem érdemes megvenni. Plusz egy gigabájt memóriát bárki beszerezhet magának ötezer forintért, és akkor meg még mindig van hatvanezer forint árkülönbség a két mini között. Ennyit kifizetni a 120 gigabájtos helyett 320-as merevlemezért viszont őrültség, főleg, hogy 20-25 ezerért 500 gigabájtos külső vincsesztert tudunk venni. Úgy tűnik, mégiscsak meg kellett volna hagyni a cd-írót a kisebbik gépnek, hogy legyen, aki megveszi a nagyobbat.

Konfigurációk hálójában

Az iMacnél már sokkal bonyolultabb a helyzet. Egyrészt például most már nem számít sokkal ésszerűbb vételnek az alapgép, mint a mini. Nyáron még 150 ezer forint körül volt az uzsonnásdoboz-méretű Mac ára, míg az iMac kábé 250 ezerbe került. A százezer forintért cserébe viszont kaptunk egy egész jó minőségű monitort (külön megvásárolva kábé 50 ezer forint), kétszer nagyobb merevlemezt és dvd-írót (30 ezer forint), erősebb processzort (30 ezer forint). A sokkal gyorsabb grafikus csipet és a kompakt formát tehát már lényegében ingyen kaptuk: akinek nem volt otthon jó monitorja, annak mindenképp az iMac volt az okosabb választás.

Most ennek vége. A mini és az iMac alapmodelljei közt 170 ezer forint van, miközben az iMac elvesztette két legfontosabb előnyét: ugyanaz a dvd-író és grafikus gyorsító van benne, mint apró rokonában. A processzor persze harminc százalékkal erősebb, nagyobb a vincseszter és több a memória, de amíg a korábbi rendszerek közt a grafikus mag miatt jelentős volt a különbség, most már sokkal kevesebbet nyerünk az új iMackel.

Kérdés persze az, hogy miért látunk különbséget egyáltalán, legalábbis ami az OpenGL-teljesítményt illeti. Nos, nagyon úgy tűnik, hogy az Apple alacsonyabb órajelen járatja a Geforce-t a miniben, mint az iMacben, különben a grafikus teljesítményben nem lehetne ekkora különbséget látni. De még meglepőbb dolgokra bukkanunk, ha közvetlen elődjével vetjük össze az iMacet. Az nem is kérdés, hogy a processzor teljesítménye növekszik Cinebench alatt, hiszen a 2,4 gigahertzes helyett 2,66-os Core 2 Duo került bele, az viszont meglepő, hogy a Geforce 9400 látszólag semmivel sem gyorsabb a most kivégzett Radeon 2400 XT-nél:

Xbench alatt azért már jobb a helyzet, ha a két alapgép összteljesítményét nézzük:

De részekre bontva az értékeket kiderült, hogy a 9400-as előnye ebben a programban sem mérhető. Úgy látszik, hogy az Apple valamiért képtelen kamatoztatni a grafikus kártyákban rejlő erőtartalékokat, a Geforce ugyanis pc-s környezetben többet tud a Radeonnál, Macen viszont ebből nem látszik semmi. Volt már hasonló furcsaság a közelmúltban: a MacBook Próban van 9400-as és 9600-as Geforce is, utóbbit akkor használhatja a júzer, ha nagyobb erőre van szüksége, azonban a mai napig alig akadt olyan alkalmazás, tesztprogram, ami mérhető különbséget mutatott volna ki a gpu-k között. Mintha az Apple nem tudná jól megírni vagy megíratni a drivereket.

A csúcson

Ezek után már csak arra voltunk kíváncsiak, mekkora a változás az iMac csúcsmodelljénél. Az előrelépés ebben a szegmensben elvileg nagyobb, és most nem a 15 százalékkal erősebb processzorra, hanem a 320 gigabájtos helyett 1000 gigabájtos merevlemezre, a 2 helyett 4 gigabájt memóriára, de legfőképp a Radeon 2600 Pro grafikus gyorsító helyett kínált Geforce GT 130-ra gondolok. Utóbbi kártyának kellően misztikus a neve ahhoz, hogy valami csúcstechnikás izére gyanakodjunk, de ne tegyük: ezek az Nvidia 9600-as sorozatú kártyái átnevezve abból az alkalomból, hogy megjelent a 200-as Geforce, a négyjegyű helyett háromjegyű számozás kezdődött. A GT 130-as tehát semmiképp sem elképesztő kártya, viszont kellően erős, a 2600-as Radeonnál sokkal többet tud. Legalábbis a Cinebench szerint:

Az eredmények felemásak. A Mac mininek egyértelműen jót tett a frissítés, a kisebbik iMac alig változott, a csúcsgép viszont erősebb lett, miközben egy centtel sem lettek drágábbak a gépek elődeiknél - forintból viszont sokkal többet kell adni értük. Amerikában a Dell vagy a HP sem tud hasonló konfigurációkat lényegesen olcsóbban adni, a Mac mini és az iMac ár-érték aránya tehát remek, a gazdaságpolitikai bénázások miatt egyre kisebb értékű forint miatt azonban itthon borzasztóan sokba kerülnek. Persze igaz ez az összes konkurensre, sőt, az alkatrészekre, a konzolokra, még a tévékre is: nem elég, hogy válság van, még az importtermékek is jóval drágábbak lettek, ami nem hozza könnyű helyzetbe a kereskedőket.

Ennek ellenére úgy tűnik, hogy az Apple frissítése jó hatással volt a forgalomra, itthon legalábbis mintha élénkült volna a Macintoshok iránti kereslet, több a foglalás, több az érdeklődő. Viszont nincs az a Geforce, ami ellensúlyozni tudna egy 350 forint/eurós árfolyamot, szóval a gépek magyar sikeréért az Apple nem sokat tud tenni, legfeljebb a hazai gazdaságpolitikusok.

Rovatok