Index Vakbarát Hírportál

Felszállt a repülő autó

2009. március 20., péntek 11:14

Megtette első útját a Terrafugia cég Transition nevű repülő autója. Elődjeivel ellentétben sikeres vállalkozásnak tűnik, hiszen autóként és repülőgépként is jól működik.

A Transition prototípusa hathónapnyi tesztelés után még március elején tette meg első repülését, harminchét másodpercet töltve a levegőben. Az autó fejlesztését még négy éve kezdték el, és a gépet várhatóan jövőre meg is lehet vásárolni - közölte a CNet.

„Ez egy szimbólum a repülés történetében" - mondta Carl Dietrich, a Terrafugia igazgatója. A jármű autóként majdnem hat méter hosszú és két méter széles. Kinyitott szárnyakkal pedig mintegy nyolc méteresre szélesedik. Január óta a cégnek mintegy negyven megrendelése érkezett és remélik, hogy az első járművek jövőre már a vásárlók kezében lesznek.

Apró problémák is akadhatnak azonban, hiszen hiába vesz az ember repülő autót, ha nincs repülőgép-vezetői jogosítványa. Nem elhanyagolható az a tény sem, hogy a legtöbb helyen nincs olyan infrastruktúra, amely kiszolgálná azokat a járműveket, melyek egyszerre alkalmasak repülésre és közúti közlekedésre. Mindemellett nem is olcsó repülve autókázni, hiszen a Transition 148 ezer dollárba (33 millió forint) kerül.

Rovatok