Index Vakbarát Hírportál

Újabb Atom-gyilkos processzor jön idén

2009. április 7., kedd 13:30 | aznap frissítve

Karácsony előtt a piacon lesznek a Snapdragon-alapú netbookok, ígéri a Qualcomm vezére. A gépek egy töltéssel akár egy napig is működnek majd.

Nagy reményeket fűz alacsony fogyasztású Snapdragon processzorához a Qualcomm. Az elsősorban a vezeték nélküli távközlés számára fejlesztett termékeiről és technológiákról ismertté vált kaliforniai vállalat vezérigazgatója, Paul Jacobs egy interjúban elárulta: a csippel nemcsak mobiltelefonokban, hanem netbookokban is találkozhatunk majd, a tervek szerint még az idén – írja az ITcafé.

Jacobs a múlt héten Las Vegasban rendezett CTIA Wireless konferencián nyilatkozott a Bloombergnek. A vállalatvezető szerint a tavalyi év slágertermékének tekinthető netbookok (elsősorban internetezésre szánt, kis méretű és könnyű mininoteszgépek) piaca óriási növekedés előtt áll. Jacobs úgy véli, a Snapdragonra épülő netbookok még karácsony előtt piacra kerülnek. Állítása szerint a processzor kevesebbet fogyaszt, mint az Intel Atom csipje, ráadásul jelentősen kevesebbet: egy akkumulátortöltéssel akár egy teljes napig működőképes gépek építhetők köré. Jacobs elárulta azt is, hogy legalább 15 gyártó, köztük az Acer, a Toshiba és a Samsung tervez terméket a processzorra, de azt nem mondta el, hogy e cégek mobiltelefont vagy netbookot fejlesztenek, esetleg mindkettőt.

A Snapdragon rendszercsip első generációja 1 gigahertzes órajelen működik, és többek között DSP-t, 3G-chipet és GPS-vevőt is tartalmaz. A Qualcomm tavaly novemberben jelentette be a netbookpiac igényeit is szem előtt tartó újabb szériát, a QSD8672-t, ez már 1,5 gigahertzes és kétmagos lesz, legfeljebb 1440 * 900 pixel felbontású kijelzőket támogat, és képes 1080p felbontású HD-videók lejátszására és felvételére is. Jacobs elmondta, hogy a Snapdragon-alapú netbookokon Linux fut majd. Ezek a rendszerek korábban nem értek el átütő sikert, a cégvezető szerint azért, mert a Microsoft Windowsát próbálták majmolni. Az újabbak viszont az igazgató szerint jobban hasonlítanak majd az Apple iPhone szoftverének felhasználói felületére, ezért népszerűbbek lehetnek.

Ma a netbookokban kizárólag x86-os processzorokat használnak, a gépek nagy többségében azok közül is az Intel Atomját, amely mellett az Intel Celeron, illetve a VIA C7 és talán a Nano kapott még mellékszerepet. Nemrég a Freescale is bemutatott egy kifejezetten ebbe a szegmensbe szánt rendszerchipet, de a grafikus processzorokat fejlesztő Nvidia is kacsingat ebbe az irányba.

Rovatok