Index Vakbarát Hírportál

500 gigabájtos holografikus lemez lesz a dvd utóda

2009. április 29., szerda 16:45 | aznap frissítve

500 gigabájtos, nagyjából száz dvd-nek megfelelő kapacitású optikai adattároló lemezt készítettek a General Electric amerikai kutatólaborjában.

A blu-ray utódjának szánt lemez titka a holografikus technológia. A hagyományos optikai lemezeken a felület tükröződése tárolja az adatokat (ha az olvasó lézer visszatükröződik, az egy egyes, ha nem, az egy nullás bit), míg az új technológiánál a felületen elhelyezett miniatűr hologramok, amivel sokkal nagyobb adatsűrűség érhető el, mint eddig, és így egy megszokott méretű lemezre nagyságrendekkel több adatot lehet rögzíteni. Ráadásul az olvasómechanizmus gyakorlatilag ugyanaz, mint a régi, így a holografikus olvasók képesek lesznek a cd-k, dvd-k, és blu-ray lemezek olvasására is.

A hologramok felhasználása adattárolásra nem új ötlet, az elméleti alapokat a hatvanas években a Polaroid kutatói fektették le. A gyakorlati megvalósítás azonban csak az elmúlt néhány évben vált elérhető közelségbe. Az InPhase nevű cég már egy éve előállt a maga prototípusával, ami 300 gigabájt kapacitású volt, de nagyon drága: a meghajtó 18 ezer, egy lemez pedig 180 dollárba került. A GE-nél 2003 óta dolgoznak a most bemutatott technológián, ami egyébként a cégnek attól a divíziójától származik, amit két éve 11,6 milliárd dollárért adtak el a Saudi Basic Industries szaúd-arábiai vegyipari óriáscégnek.

A GE most a hologramok tükröződésének megsokszorozásával hozott áttörést. Egy új technológiával (amiről persze nem árulnak el semmit) a kétszázszorosára sikerült emelni a hologramok tükröződését, ami azt eredményezte, hogy sokkal kisebb méret is elég, és kisebb energiájú lézer kell az adatok olvasásához. A számítások szerint amikor 2012-ben a boltokba kerülnek az első holografikus lemezek, az áruk gigabájtonként 10 cent alatt lesz (vagyis egy 500 gigás lemez kevesebb mint 50 dollár), ami a tömegtermelés felfutásával később tovább fog csökkenni. Ugyanez az adat az első blu-ray lemezeknél gigabájtonként egy dollár körül volt, és még ma sem csökkent 50 cent alá.

A hologramos lemezeket első körben a moziiparnak, grafikai stúdióknak, illetve orvosi felhasználásra szánják, ahol rengeteg nagy felbontású képi információval dolgoznak, aztán jöhet a kiskereskedelmi forgalom, és a magánfelhasználók meghódítása.

Rovatok