Index Vakbarát Hírportál

Nem megy át a falon a gigabites wifi

2009. május 18., hétfő 09:11 | aznap frissítve

HD felbontású videók valós idejű továbbítását is bírja az új wifiszabvány, de a falak megállítják a vezeték nélküli adatátvitelt. Az év végén bemutatkozó WiGig ezért nem váltja le a mai wifit, de kiűzheti a vezetékeket az irodákból.

A Wireless Gigabit Alliance konzorcium bejelentette, hogy 2009 végére elkészüla a vezeték nélküli adatátvitel új szabványával, a WiGig-gel. A szervezet, aminek többek között az Intel, a Microsoft, a Samsung, a Dell, illetve a nagy csipgyártók közül az Atheros és a Broadcom a tagja, néhány éven belül szeretné az új szabványt a wifi mellett általánosan elfogadott és elterjedt rendszerré tenni.

A WiGig technikailag nagyjából úgy működik, mint a wifi, de a nagyon magas, 60 gigahertzes frekvenciatartományban levő rádióhullámokkal továbbítja az adatokat (a wifi 2,4, illetve 5 gigahertzen működik). A magas frekvencia óriási adatátviteli sebességet tesz lehetővé, akár hd felbontású videókat lehet rajta valós időben továbbítani - viszont a jel nem tud áthatolni a falakon.

Éppen ezért nem a wifi leváltására, hanem a kiegészítésére tervezik az új szabványt, ami gigabites adatátviteli sebességre képes egy helységen belül. Ez minden, aránylag rövid távú adatforgalmat vezeték nélkülivé tehet, így végre valóra válhat a vezetékek és drótok nélküli iroda, illetve lakás álma. A 60 gigahertz előnye még, hogy ezt a frekvenciatartományt senki nem használja, így az alacsonyabb tartományok problémái (az interferencia, ütközés más adatokat vivő hullámokkal) elkerülhetők.

A szabvány specifikációja a tervek szerint az év végére készül el, és az első WiGig-routerek, és a szabványt használó eszközök 2010-ben kerülhetnek kereskedelmi forgalomba. A gyártást, és az elterjedést szintén segíti a 60 gigahertzes tartomány kihasználatlansága, mivel így nem kell minden egyes országban az engedélyek beszerzésével, és a már használt frekvenciák közötti sávok belövésével bajlódni.

Rovatok