Index Vakbarát Hírportál

2014-ben borul a Moore-törvény

2009. június 18., csütörtök 15:50 | aznap frissítve

Amint a tranzisztorok mérete 20-ról 18 nanométerre csökken, a félvezetőipari termékek kereskedelmi célú gyártásainak költsége a rendkívül kicsi alkatrészek integrálása miatt gazdaságilag ellehetetlenül: ilyen méreteknél a gyártók szembesülni fognak azzal, hogy a félvezetők előállításához használatos berendezések magas ára miatt nem kifizetődő a termékek előállítása.

Bár az iparág továbbra is halad előre az egyre apróbb alkatrészek kifejlesztésében, 2014-től az idők próbáját több mint 40 évig kiálló Moore-törvény többé nem lesz alkalmazható – állítja Len Jelinek, az iSuppli elemzője. A szakember úgy látja, miután a félvezetőipar eltávolodik az eddig megszokott trendtől, a csipgyártókat inkább a gazdasági körülmények mozgatják majd a technológia helyett, vagyis többet koncentrálnak majd arra, miként préselhetnének ki profitot egy fix méretű termékből, mielőtt kisebb alkatrészekre váltanának.

A Moore-törvény eredetileg az integrált áramkörök összetettségét volt hivatott jellemezni - írja az IT Café: a szabály szerint a tranzisztorok száma évente megduplázódik. A megfigyeléseken alapuló elméletet először 1965. április 19-én publikálta az Electronics Magazine hasábjain Gordon E. Moore, az Intel társalapítója. Az eredetileg vegyész-fizikus végzettségű szakember azt írta, hogy évente körülbelül megduplázható az egy szilíciumlapkára gazdaságosan integrálható alkatrészek száma, amellyel arányosan növekszik a számítási teljesítmény és csökken az egy áramkörre eső gyártási költség.

Az eredetileg csupán az elkövetkező évtizedre koncentráló, majd 10 évvel később általánosítva Moore-törvényként ismertté váló tudományos előrejelzést később módosítani kellett, mert a valóságban 18-24 havonta duplázódik meg az egy lapkára integrált tranzisztorok száma, ám ezt az ütemet azóta is tartja a félvezetőipar. Hogy a trend valóban érvényesül, az csak részben köszönhető Moore megfigyeléseinek – amint sokan rámutattak, a törvény inkább önbeteljesítő jóslatként működik, vagyis nemcsak eredménye, hanem célja is a mérnökök munkájának a fejlődés fenntartása.

Nem csak az emelkedő költségek zavarják meg a törvény beteljesülését. Két évvel ezelőtt maga Moore nyilatkozta azt, hogy egy-másfél évtized múlva alapvető korlátokba ütközünk az áramkörök zsugorításának következményeként fellépő fizikai mozgástérszűkülés miatt. Idén májusban Eli Harari, a flashmemória-chipeket gyártó SanDisk vezetője szintén öt évről beszélt a memóriák tárolókapacitásának korlátaival kapcsolatban.

Rovatok