Index Vakbarát Hírportál

Egy pohár vizet fogyaszt a mosógép

2009. június 23., kedd 16:50 | tizennégy éve frissítve

Környezetbarát mosógépet fejlesztettek ki Nagy-Britanniában: a masina, amely egyetlen pohár vizet használ fel a mosáshoz, már a jövő évben a boltokban lehet.

A mosógépet a Leedsi Egyetem szakemberei tervezték, reményük szerint több milliárd liter víz felhasználását lehet majd megtakarítani vele. Vízfelhasználása kevesebb mint egytizede a hagyományos mosógépekének, energia-felhasználása pedig 30 százalékkal kisebb azáltal, hogy a mosóvizet több ezer apró, újrafelhasználható műanyag golyó váltja fel, amelyek nedves közegben kiválasztják és magukba szívják a piszkot a ruhákból.

A technológiát kifejlesztő Xerox cég először olyan fogyasztóknak kívánja árusítani a mosógépet, mint szállodák vagy tisztítószalonok, mielőtt a háztartások fogyasztói számára is piacra dobná.

A mosógépben csak csekély víz és mosószer kell ahhoz, hogy megnedvesítse a ruhákat, fellazítsa a foltokat és vízgőzt hozzon létre azért, hogy a műanyag golyócskák dolgozni tudjanak. A mosóprogram végén a golyócskák egy hálóban összegyűlve a dobban maradnak, és száz alkalommal felhasználhatók.

Rovatok