Index Vakbarát Hírportál

Elkészült az első kvantumprocesszor

2009. június 30., kedd 15:35 | aznap frissítve

A Yale Egyetem fizikuscsoportjának hála újabb akadály hárult el a kvantumszámítógép megépítése előtt: a tudósoknak sikerült megalkotniuk az első olyan kvantumprocesszort, amely képes egyszerű algoritmusok végrehajtására.

„A processzorunk csupán néhány rendkívül egyszerű feladatot tud végrehajtani, melyeket korábban atommagok és fotonok segítségével már demonstráltak. De ez az első alkalom, hogy a folyamatokat egy tisztán elektronikai úton működő eszközzel sikerült bemutatnunk, ami leginkább egy átlagos mikroprocesszorhoz hasonlít" - mondta a Robert Schoelkopf, a Yale fizikusa.

Négy az egyhez

Elméleti fizikusok számításaival megtámogatva a kutatócsoport két mesterséges atomot, úgynevezett kvantumbitet (más néven qubitet) hozott létre - írta az IT café. Függetlenül attól, hogy a qubitek egyenként milliárdnyi alumíniumatomból épülnek fel, esetünkben egyetlen atomként viselkednek, ami kétféle energiaállapotot vehet fel. Ezek az állapotok megfeleltethetőek a hagyományos informatikában használatos információs alapegységek, a bitek 0 és 1 értékeinek. A kvantummechanika törvényeinek köszönhetően a tudósok a gyakorlatban képesek úgynevezett szuperpozícióba hozni a qubiteket, vagyis egyazon időben a kvantumbit képes többféle energiaállapotot is felvenni. Így a technológia segítségével megtöbbszörözhetnénk a mikroprocesszorok számítási kapacitását, valamint képesek lehetnénk a mai megszokott értékekhez képest lényegesen több információ eltárolására is.

A számítási kapacitás növekedésének megértéséhez képzeljünk el négy különböző telefonszámot, melyek közül egy számsorozat tartozik egy ismerősünkhöz, a többi három pedig ismeretlen szám. A feladatunk egyszerű: derítsük ki, melyik telefonszám tárcsázásával érhetjük el a cimboránkat. Normál esetben a sikeres megoldáshoz kénytelenek lennénk végigpróbálgatni a telefonszámokat, és a szerencsének köszönhetnénk, ha elsőre beletrafálunk az ismerős elérhetőségébe. A kvantumprocesszor azonban egyetlen próbálkozásból képes megmondani a helyes választ. „Ahelyett, hogy egy telefonhívást dedikálnánk egy adott telefonszámnak, majd egy másikat a következőnek, a kvantummechanika segítségével felpörgetjük az egész folyamatot" – mondta Schoelkopf. „Mintha egyetlen telefonhívással egyszerre próbálhatnánk ki négy telefonszámot, de csak a helyes számsorozaton keresztül jönne létre a kapcsolat".

Fénycsatornán beszélgetnek

Ezek a számítások, bár egyszerűnek tűnnek, eddig nem voltak megvalósíthatóak szilárdtest alapú kvantumbitekkel. A tudósoknak nem sikerült megfelelően hosszú ideig stabil állapotban tartani a mesterséges atomokat: egy évtizeddel ezelőtt a kvantumállapotokat csupán egyetlen nanoszekundum erejéig sikerült megőrizni, viszont mára a Yale kutatócsoportja ezerszer hosszabb ideig, egy mikroszekundumig is képes volt megtartani a qubitek kvantumállapotát. Végeredményben ezzel nyílt lehetőség arra, hogy az egyszerű algoritmusokat sikerüljön lefuttatni.

A műveletek végrehajtásához a qubitek úgynevezett kvantumbuszon keresztül kommunikálnak, ami fotonalapú vezetékes kapcsolatot jelent a két kvantumbit között; a speciális csatornát szintén a Yale fizikuscsoportja alkotta meg először két évvel ezelőtt. A két kvantumbites processzor megalkotásához vezető kulcsmozzanat a qubitek hirtelen be- és kikapcsolásának lehetősége volt, így az atomok csak akkor cseréltek egymással információt, amikor a fizikusok éppen úgy tervezték.

A kutatás következő állomása a kvantumállapot idejének meghosszabbítása és a több qubit kvantumbuszra csatlakoztatása lesz, így bonyolultabb algoritmusok végrehajtására nyílik lehetőség, hiszen a processzor számítási kapacitása exponenciálisan növekszik mindegy egyes új kvantumbit hozzáadásával. Bár a világ első kvantumszámítógépének megalkotása még hosszú időre álom marad, a két qubites kvantumprocesszor sikeres tesztje biztató eredmény.

Rovatok