Index Vakbarát Hírportál

Robotfoci Grazban

2009. július 5., vasárnap 08:06

Június végén kezdődött a robotfoci világbajnokság, a RoboCup Grazban, amelyen közel 400 csapat 2000 robottal indul. A legtöbb nevezés meglepő módon Iránból érkezett, ami 50 csapattal vesz részt a versenyen.

Idén június 29-től július 5-ig tart a robotfoci világbajnokság az ausztriai Grazban. A robotika egyik legjelentősebb eseményének számító rendezvényét megnyitó tartományi miniszterek egy vezető nélküli WV Passaton tették meg a Grazi Műszaki Egyetem és a városháza közötti utat. A megnyitást jelképező szalag átvágását sem bízták a szervezők a politikusokra, stílszerűen egy humanoiddal végeztették el a feladatot.

A fennállásának 12 éve alatt hatalmas médiaeseménnyé váló RoboCup csak részben szól a fociról, valójában a futball ürügyén próbál bepillantást nyújtani a legkülönbözőbb robotikai fejlesztésekbe. Az idén is méretüktől függően különböző ligákban indulnak az egyes csapatok: a virtuálisan létező szimulációs bajnokságtól, a kis, két keréken gurulókon át a két lábon járó humanoidokig bezárólag. De lesz mentőrobotverseny is, és a háztartási robotok is összemérhetik a tudásukat egy többfordulós feladatsor végrehajtásával.

A szervezők külön kategóriát hoztak létre az utánpótlás válogatottak számára. A RoboCupJunior versenyen a 19 év alatti tagokból álló U19-es csapatok a Lego robotépítő készletéből kell hogy összeállítsanak egy bizonyos funkcionalitással bíró robotot.

A nézők egy mikroszkóp nagyított képén követhetik majd nyomon a nanoliga eseményeit. A 200-300 nanométer átmérőjű nanofutballistákat változó mágneses mező segítségével irányítják. Az első feladatban egy előre meghatározott útvonalon kell szlalomozniuk a rizsszem nagyságú focipályán. A második próbatételt a tizenegyes rúgások jelentik. Itt az emberi fehérvérsejtekhez hasonló méretű szilikon golyócskákat kell egy kapuba lőniük a játékosoknak.

A RoboCup népszerűségét jól jellemzi, hogy 44 ország közel 400 csapattal és 2000 robottal képviselteti magát Grazban. Meglepő módon a legtöbb nevezés Iránból érkezett, ahonnét Németországnál és Japánnál is több, mintegy 50 foci- és mentőrobotcsapat indult el a megmérettetésen.

Rovatok