Index Vakbarát Hírportál

Július végén bemutatják a Crunchpadet

2009. július 6., hétfő 16:00

Michael Arrington, a TechCrunch alapítója tavaly ilyenkor találta ki a Crunchpadet, a webezésre optimalizált, merevlemez nélküli táblagépet. Július végére előáll az első kipróbálható verzióval.

Michael Arrington a napokban bejelentette, hogy július végén bemutatja webezésre optimalizált táblagépe, a Chrunchpad működő és kipróbálható változatát. A világ egyik legbefolyásosabb techbloggere, akiről azt beszélik, hogy posztjai induló cégek sorsáról dönthetnek, és már létezőket dönthetnek romba, tavaly vette a fejébe, hogy előáll egy kifejezetten szörfölésre és webkettes alkalmazások használatára kifejlesztett táblagéppel, amely valahol az Amazon Kindle és az iPhone között helyezkedik el – méretében az előbbihez, a dizájnt és a használatot tekintve az utóbbihoz hasonlít, vagyis elég nagy, de szigorúan érintőképernyős, és az Apple-től ismert ujjmozdulatokkal kezelhető.

Arrington épp egy éve kezdett foglalkozni a bloghálózatáról és annak zászlóshajójáról, a TechCrunchról elnevezett Crunchpaddel, aztán Szingapúrban céget is alapított a gyártásra, amely 14 főt foglalkoztat (a kaliforniai Szilícium-völgyben székelő miniblog-birodalomnál 21-en dolgoznak főállásban).

A Crunchpad legutóbbi, második prototípusának 12 hüvelykes képernyője volt, VIA Nano processzor hajtotta és a háttérben láthatatlanul futó Ubuntu Linuxon saját fejlesztésű böngésző futott.

Amint az a bemutató videón látszik, a képernyőn nyoma sincs az operációs rendszernek, csak a böngésző látszik a kezelőfelületen. Az érintőképernyőn határozottan jobbra húzott ujjal egy már megnyitott weboldal jelenik meg; a virtuális billentyűzetet felfelé irányuló mozdulattal lehet elővarázsolni, lefelé húzott ujjal elővarázsolhatók a nyitott oldalak, valahogy úgy, ahogy a pc-n az Alt-Tab billentyűkkel. Görgetni lassú ujjmozdulatokkal görgetni lehet az éppen nyitott ablakot, pontosan úgy, ahogy az iPhone-on.

A kifejezetten webezésre, emailezésre szánt Crunchpadben nem lesz merevlemez, viszont a tartósság érdekében műanyag helyett alumínium házat terveztek neki. A legutóbbi verzió 18 mm vastagsága alig marad el a most kapható leglaposabb notebookoktól, vagyis ha marad ez a méret, tabletnek elég kövér lesz a Crunchpad. Jó hír viszont, hogy az új táblagép az iPhone-nal ellentétben elboldogul a flash-sel.

Rovatok