Index Vakbarát Hírportál

Hármat sokkol egy töltéssel az új Taser

2009. július 28., kedd 11:00 | aznap frissítve

Akár három embert is le lehet taglózni újratöltés nélkül azzal az új sokkolófegyverrel, melyet hétfőn mutatott be gyártója az Egyesült Államokban.

A korábbi Taser típusú sokkoló fegyvereket – melyekből jelenleg több mint tizennégyezret használnak az amerikai rendvédelmi szervek – minden lövés után újra kell tölteni, ami gondot okozhat akció közben, mert elinalhat a célpont, de az is előfordul, hogy több célszemélyt kell ártalmatlanítani.

Az arizonai székhelyű Taser éves konferenciáján mutatta be az új, háromlövetű eszközt, amely a korábbi modell 799 dolláros árával szemben 1799 dollárba kerül. Steve Tuttle, a cég szóvivője azonban elmondta, hogy készek a nagyvonalú megállapodásra a rendvédelmi szervekkel.

Az új sokkoló még nincs forgalomban, Tuttle szerint a jövő hónapban jelentik be piacra kerülésének időpontját. Elmondta azt is, hogy a 97 perből, melyet a cég ellen indítottak halált okozó veszélyeztetés miatt, 96-ot megnyertek. A fennmaradó egy esetben 15 százalékos mértékben állapította meg a bíróság a Taser felelősségét.

A Taser elektrosokkolók egy kisméretű nyílhoz hasonló elektródát lőnek ki, amely a fegyverhez van kötve. Az Amnesty International adatai szerint az Egyesült Államokban idén eddig két kiskorút öltek meg Taser-sokkolóval, 2001 óta pedig már 351 halált okoztak ezekkel a fegyverekkel.

Rovatok