Index Vakbarát Hírportál

Az EU lehalkítaná az mp3-lejátszókat

2009. szeptember 30., szerda 16:30 | aznap frissítve

80 decibelre korlátozná az mp3-lejátszók maximális hangerejét az EU, hogy a felhasználókat óvja a halláskárosodástól. jelenleg akár 120-125 decibelt is ki lehet préselni egyes lejátszókból, ami hangosabb, mint egy felszálló repülőgép hajtóműve.

Meglena Kuneva, az az Európai Bizottság fogyasztóvédelemért felelős biztosa bejelentette, hogy az mp3-lejátszók maximális hangerejének korlátozását fogja javasolni a gyártóknak. A bizottság megbízásából végzett tudományos kutatás azt mutatta, hogy 89 decibelnél van az a határ, ahol a rendszeres zenehallgatás (napi átlagban egy óra) öt év alatt halláskárosodást okoz. A 50 és 100 millió közé teszik az mp3-lejátszókat rendszeresen használók számát Európában, és ebből 2,5-10 millióra azokat, akiknek a zenehallgatási szokásai önkárosításhoz vezethetnek.

A mai mp3-lejátszók maximális hangereje 80 és 115 decibel között mozog, amihez jó minőségű fülhallgatóval további 9 decibelt lehet még hozzáadni. Ez azt jelenti, hogy a maximumra tekert zene hangosabb lehet, mint egy felszálló repülőgép motorjának zaja (az 120 decibel).

Kuneva szerint a halláskárosodás veszélyeivel sok fogyasztó, főleg a legfiatalabbak nincsenek tisztában. A terv szerint 80 decibelben maximalizálnák azt a hangerőt, amit egy mp3-lejátszó képes kiadni magából, meghagyva a felhasználónak azt a lehetőséget, hogy ezt a korlátozást kikapcsolja, és ha nagyon akarja, úgy tegye tönkre a hallását, ahogy neki jólesik. A lejátszók használati útmutatóiban és a dobozon is fel kell majd tüntetni a hangos zene potenciális veszélyeit.

A gyártók hivatalos reakciói szerint tetszik nekik az ötlet. Egyes országokban már el is kezdték a korlátozást, az Apple-nek például Franciaországban 100 decibelre kell lefojtani az iPodokat egy helyi törvény miatt.

Rovatok