Index Vakbarát Hírportál

2010 végén jön a Natal

2009. november 13., péntek 09:18

Amikor idén tavasszal bemutatták a Natalt, mindenki el volt ájulva tőle. Ha hihetünk a Microsofttól kiszivárgott információknak, még egy évet kell várnunk, hogy a kontroller nélküli, mozgás- és hangérzékelős kütyü megjelenjen, és teljesen átalakítsa az Xbox-játékokat.

A brit MCV játékipari lap szellőztette meg a Microsoft belső köreiből származó információit: a cég 2010 novemberére tervezi a Natal nevű Xbox-kiegészítő piacra dobását, ami az ígéretek szerint a Wii óta a legnagyobb dobás lesz a videojátékok világában.

Az idei E3 játékshow-n bejelentett kütyü a Nintendo mozgásérzékelőjének ötletét viszi tovább, de semmilyen kontroller nem kell hozzá, így eddig elképzelhetetlen szabadságot ad a játékok irányításához. Kamerák és mikrofonok követik a játékos mozgását, és játékbeli karakterünk pontosan leutánozza, amit a játékos tesz, egészen újszerű játékélményt adva.

A Microsoft természetesen nem kommentálta a kiszivárgott információkat, de ha hihetünk a brit lapnak (jó eséllyel hihetünk, az MCV nem a játékosoknak, hanem a szakmabelieknek, játékkiadóknak és terjesztőknek szól elsősorban, nem szoktak légből kapott hírekkel dobálózni, hiszen bennfentesek olvassák a lapot, hamar lebuknának), a cég a jövő karácsony nagy dobásának tervezi a Natalt. A kütyüt induláskor 14 játék fogja támogatni, és 5 milliós készlettel vágnak neki a szezonnak.

A Natal árát 80 dollárra tervezik, és természetesen lesz rögtön az alapgéppel összecsomagolt verzió is. Ráadásul vannak olyan tervek is, hogy kisebb vásárlóerejű piacokon olcsóbban, 50 dollár körüli áron terítsék majd a gépet. Arról egyelőre nem tudni, hogy Magyarország ilyen piacnak számít-e, ahogy azt sem, hogy a játékkonzoloknál megszokott módon a Natal előállítása is drágább-e, mint amennyiért árulják, és a hozzá eladott játékokon hozza majd be a veszteséget.

Játékkiadói oldalon a Natal élvezi a nagy cégek támogatását, az őszi Tokyo Games Show játékkiállításon tulajdonképpen az összes jelentősebb nyugati és japán kiadó bejelentette, hogy tervezi Natal-játékok fejlesztését (a névsor: Activision, Bethesda, Capcom, Disney, EA, Konami, MTV, Namco Bandai, Sega, Square Enix, THQ és Ubisoft). A Natal nagy riválisa a Sony hasonló elven működő mozgásérzékelős rendszere lesz, ami Playstation3-mal fog együttműködni, és 2010 tavaszára tervezik a megjelenését.

Rovatok