Index Vakbarát Hírportál

A játékosoknak nem akaródzik Windows 7-re áttérni

2010. január 11., hétfő 09:35

A Steam net a legnagyobb, pécés játékokkal foglalkozó központja, egyszerre webáruház, ahonnan pénzért letölthetünk játékokat, és a többjátékos meccseknek helyszínt adó szerverpark. Több mint húszmillió regisztrált felhasználója van, csúcsidőben 2,5 millió körülire rúg az egyszerre bejelentkezett játékosok száma.

Az üzemeltető cég, a Valve (eredetileg játékfejlesztők, ők írták a híres akciójáték Half-Life két részét) időnként közzéteszi a rendszerbe bejelentkező játékosok számítógépeiről készített statisztikáit.

A legújabb jelentés a 2009. decemberi adatokból állt össze, és minden olyan hardveres és szoftveres adatot feldolgoz, amit csak a Windowsból ki lehet bányászni (más operációs rendszerrel nem működik a rendszer).

Processzorok terén nyomasztó az Intel fölénye, 70-30 arányban előzi meg az AMD-t. A leggyakoribb processzorsebességek Intelnél 2,3 és 2,7 GHz, AMD-nél 2 és 2,3 GHz között vannak, és a legtöbb játékos (57 százalék) kétmagos processzort használ. Az egymagosok ideje lejárt, már 20 százalék alatt van az arányuk, és jönnek fel a négymagosak, a novemberi 20 százalékról 24-re növelték a részesedésüket. Memória terén a legjellemzőbb a két gigabájtos kiépítés, de a játékosok több mint fele már a két giga feletti kategóriákból jön össze.

Videokártyák terén két gyártó, az Nvidia és az ATI van csak a ringben, előbbi 63, utóbbi 29 százalékot foglal a piacon, a maradék nagyját az Intel alaplapra integrált megoldásai viszik el. A játékosok 45 százalékának a gépe tud mit kezdeni a legújabb grafikus szabvánnyal, a DirectX10-zel. A legnépszerűbb videokártya egyébként az Nvidia GeForce 8800-as, és az ATI Radeon HD 4800 (ez az egyetlen ATI kártya a top10-ben).

Bár a gyártók nagy reményeket fűztek az olyan gépekhez, amiben két videokártya működik, a jelek szerint a játékosok nem voltak vevők erre, a felmért pécék kevesebb mint 3 százaléka volt ilyen. A legelterjedtebb képernyőfelbontás az 1280*1024, illetve kétmonitoros gépeknél a 2960*1050 képpont.

A Windows-verziók között továbbra is az XP (45%) a legnépszerűbb, aztán a Vista (30%), és utolsó a Windows 7 23 százalékkal (az XP-nél régebbi verziókat nem támogatja a rendszer). A legújabb Windows-változat a novemberi felmérés óta 2,5 százalékot tudott növelni az arányán, ezzel a tempóval még el fog tartani egy darabig, mire átveszi a vezető szerepet. Egyébként főleg az XP-től veszi el a felhasználókat az új rendszer, a Vista tábora nem csökken.

A nyelvi beállításoknál nem meglepő, hogy a legtöbben az angolt használják, az azonban igen, hogy a második helyre az orosz jött be, a német és a francia előtt, majd a negyediken a lengyel megelőzi a spanyol és portugál nyelvűeket.

Rovatok