Index Vakbarát Hírportál

Kvantumtechnológiával készülnek a jövő érintőképernyői

2010. február 10., szerda 08:59

Hamarosan a kvantumfizikából ismert alagúteffektust kihasználva készülhetnek a jövő nyomásintenzitás-érzékeny kijelzői, amelyek az eddigi kétdimenziós mozgások mellett az érintés erősségét is érzékelhetik.

A technológia az úgynevezett kvantummechanikai alagúthatás törvényét kihasználó kompozit (Quantum Tunnelling Composite, QTC) anyagok felhasználásával valósítható meg. A QTC-k olyan fémekből és rugalmas szigetelőanyagokból (elasztomer, rugalmas polimer) állnak, amelyeknek az elektromos áramot vezető részei az érintés okozta nyomással kerülnek közel egymáshoz annyira, hogy az elektronok a szigetelőrétegen keresztül az egyik vezetőről a másikra vándorolhatnak.

A QTC-technológia sokkal kifinomultabb a hagyományos ellenállásoknál, amelyeknél az elektromos vezetőképesség az anyag keresztmetszetével és hosszával egyenes arányban változik, mert a kvantummechanikai alagúthatásnál hatványozottan növekszik a vezetőképesség. Ezzel akár egy 70 mikrométer vastag, azaz az emberi hajszál vastagságával megegyező QTC-kapcsolót, vagy akár kijelzőnyi nagyságú nyomásintenzitás-érzékeny felületet lehet létrehozni.

A technológia jelenlegi tulajdonosa, a nanotechnológiával foglalkozó brit Peratech cég a Samsung mobiltelefon-divíziójával és a japán Nissha érintőképernyő-gyártó vállalattal folytat tárgyalásokat a QTC-anyagok használatáról – írja a BBC hírportálja.

Rovatok