Index Vakbarát Hírportál

Szúnyogirtó lézert fejlesztettek

2010. február 17., szerda 14:12 | aznap frissítve

Az Intellectual Ventures nevű cég olyan apró lézert fejlesztett ki, amellyel a maláriát terjesztő szúnyogokkal vennék fel a harcot. A technológiát a legutóbbi TED (Technology, Entertainment, Design) konferencián élesben is bemutatták.

Nathan Myhrvold és kutatócsapata 2008 óta fejleszti a szúnyoglézert, amivel a maláriát terjesztő apró vérszívókat akarják megtizedelni. A feltalálók között van Lowell Wood is, aki a nyolcvanas években a Star Warsban látható lézerpajzsok látványterveinek készítésében is részt vett. Az apró lézer ötlete akkor született meg, amikor a Bill és Melinda Gates Alapítvány megoldásokat keresett a malária okozta milliónyi haláleset megfékezésére. Myhrvold a TED-en azt is megemlítette, hogy a malária miatt 43 másodpercenként hal meg egy gyerek.

Bár a szúnyoglézer első prototípusa működőképes volt, az előállítási költség túl magasnak bizonyult a fejlődő országoknak. Ezért Myhrvold újratervezte a szerkezetet, és olyan anyagokból állította össze, amelyekhez bárki hozzájuthat. A fejlesztőcsapat az eBayen szerezte be a hozzávalókat, így a lézer nyomtatóalkatrészekből, projektorokból és digitális fényképezőgépek lencséjéből állt össze. Az új prototípust körülbelül 50 dollárból állították elő.

A TED-en lezajlott demonstráción Myhrvold egy üvegedényben több száz szúnyogot engedett el. A lézer követte a vérszívók mozgását és egyesével pusztította el őket. A fejlesztőcsapat szerint a szerkezet percenkét akár 50-100 szúnyogot is képes elégetni. Emellett a lézer pontos, hiszen meg tudja különböztetni a szúnyogokat a nagyobb élőlényektől, például a pillangóktól, továbbá az szárnyrezgések alapján azt is megállapítja, hogy hím vagy nőstény szúnyog a célpont. Ez utóbbiak terjesztik a maláriát.

A lézerrel azt akarják elérni, hogy a fejlődő országokban a lakóházak és a kórházak védettek legyenek a halálos kórt terjesztő szúnyogoktól, de a technológia a jövőben helyettesítheti a mezőgazdaságban használt rovarirtókat is.

Rovatok