Index Vakbarát Hírportál

Letörli a papírt a legzöldebb nyomtató

2010. február 20., szombat 21:04

Egy japán cég olyan nyomtatót készített, ami nem használ tintát és akár 1000-szer újrahasználhatunk benne egy oldalt. A nyomtató letörli a speciális papír felületét és azonnal felül is írja azt az új tartalommal.

Az információs technológiák munkahelyi térhódításától sokan azt várták, hogy csökken az irodák papírfelhasználása. Az optimisták azt remélték, hogy alig kell majd valamit kinyomtatni, hisz dokumentálásra és archiválásra adattárolókat használnak, és a kollégák különböző csoportmunka-felületeken osztják majd meg az információt egymással.

Ezek a remények egyelőre nem igazolódtak. Az irodai kommunikáció és munkafolyamatok komplexitása oly mértékben növekedett az elmúlt időszakban, hogy hiába olvasunk többet képernyőről, még mindig rengeteg dokumentumot nyomtatunk ki, annak ellenére, hogy többségüket csak egyszer-kétszer olvassuk el, feltéve, hogy nem olvasatlanul kerülnek a kukába.

A Sanwa Newtec nevű cég PrePeat névre keresztelt terméke termokromatikus elven működik, azaz melegítéssel éri el, hogy a papír bizonyos részein a festék színe megváltozzon. Az újraírható nyomtató (rewritable printer) azonban nemcsak az áttetsző színű festéket tudja magas hőmérsékleten elszínezni, hanem kisebb mennyiségű hő közlésével a színt el is tünteti.

A nyomtató egy speciális festékkel bevont műanyag (PET) papírt használ, amiről először letörli a korábbi szövegeket és ábrákat, majd megjeleníti a felületen az új tartalmat. Az eszköz sebessége egyelőre elég kicsi (5 lap/perc), és nem tud nagy felbontású képeket sem megjeleníteni (200 dpi), de a fejlesztés alatt álló modellek már ennél lényegesen jobb paraméterekkel fognak rendelkezni.

Az alapmodell több mint 1 millió forintos ára is kissé mellbevágó, és ha hozzátesszük, hogy egy lap 600 forintba kerül és ezres kiszerelésben kapható, akkor valószínű, hogy az otthon egyelőre kevesen használják majd. Ugyan a lapok nagyon érzékenyek, és a nyomtatási tulajdonságukat gyűrődésre elveszítik, de ha tudunk rájuk vigyázni, akár 1000-szer is újranyomtathatóak. Mivel a használatnak szinte nincsenek járulékos költségei: sem papírt nem kell vásárolni hozzá, sem tintapatront; ezért nagyobb cégeknél hamar megtérülhet a beruházás.

Rovatok