Index Vakbarát Hírportál

Épületnyi akkumulátort épített egy texasi kisváros

2010. április 7., szerda 17:00

A texasi Presidios városkának régi problémája, hogy mindössze egyetlen, 1948-ban épített villamos távvezeték köti össze az USA elektromos hálózatával. Az idősödő vezeték hibái miatt gyakoriak az áramkimaradások, és ha egyszer végleg felmondaná a szolgálatot, a település teljesen áram nélkül maradna, ezért döntöttek úgy, hogy építenek maguknak egy hatalmas elemet, szükség esetére.

Az épület nagyságú elemet április elején helyezték üzembe. A szerkezet legfeljebb nyolc órán keresztül szolgáltat négy megawatt energiát, ami Calvin Crowder, az állam energiaszolgáltató vállalatának elnöke szerint megegyezik a város legforgalmasabb órákban mért energiszükségletével. Mielőtt ehhez a megoldáshoz folyamodtak volna, a városka kötött egy megegyezést a mexikói kormánnyal is, ami szerint áramkimaradás esetén rákapcsolódhatnak a mexikói hálózatra, ez azonban időigényes folyamat és egy időre áram nélkül hagyja a lakosokat.

Hasonlóan nagyméterű nátrium-kén akkumulátorok, amelyek kisebb változatait egyébként elektromos autók áramforrásaként is alkalmazzák, már több amerikai nagyvállalatnál is működnek. Ezekkel általában a hálózat költséges fejlesztését váltják ki vagy az új távvezetékek építése helyett alkalmazzák őket. Az akkumulátorokat a japán NGK Insulators cég gyártja.

A texasi energiaszolgáltató vállalat támogatta az óriási elem megépítését, amelynek költsége 25 millió dollár körül volt. A vállalat ugyancsak vállalta, hogy 2012-re épít egy új, hatvan kilométeres távvezetéket, amely elláthatja Presidio városát. Ennek költsége mintegy 44 millió dollár lesz a becslések szerint. Crowder elmondása szerint ez a mostani beruházás különleges vállalkozásnak minősül, és alkalmas arra, hogy adatokkal szolgálhasson a zöld energia gazdaságos tárolásával és felhasználásával kapcsolatban is.

Rovatok