Index Vakbarát Hírportál

Izrael feloldotta az iPad tilalmát

2010. április 26., hétfő 09:17

Izrael feloldotta az iPad táblagépek használatának tilalmát. A korlátozást attól tartva rendelték el a hónap elején, hogy a készülékekbe épített vezeték nélküli internetkapcsolat jelerőssége jóval meghaladja az európai és izraeli szabványokban meghatározott értéket, potenciálisan befolyásolva más kommunikációs eszközök működését.

A távközlési minisztérium illetékesei laboratóriumi vizsgálatnak vetették alá a készüléket, mielőtt döntöttek arról, hogy engedélyezik az iPad behozatalát az országba – közölte a tárca szóvivője.

A behozatali tilalmat az Apple táblagépeinek április 3-i megjelenése után szinte azonnal elrendelték, és az ország nemzetközi repülőterén le is foglaltak legalább 10 készüléket. A szóvivő szerint tulajdonosaik most majd visszakapják ezeket.

A szóvivő közölte, hogy a tárca felvette a kapcsolatot az amerikai vállalattal, hogy több információja legyen a készülék működéséről wifi-kapcsolattal. Az Apple táblagépeibe épített, 2,4 gigahertzes frekvenciatartományban működő, vezeték nélküli kapcsolat jelerőssége negyvenszer erősebb az izraeli szabványokban meghatározott értéknél.

Az érintőképernyős eszközt egyelőre csak az Egyesült Államokban árusítják, ahol a szövetségi szabályozásban meghatározott wifi jelerősség sokkal magasabb mint az európai szabványokhoz igazodó Izraelben.

A tárca cáfolta, hogy a tilalomnak bármi köze lett volna azzal az aggodalommal, miszerint az iPad az izraeli katonai berendezések működését zavarja. Erről Robert Ilatov izraeli parlamenti képviselő beszélt a múlt héten a Haarec című napilapnak. "Semmi bajunk az Apple termékeivel. Az iPhone-t szeretjük itt Izraelben" - magyarázkodott a szóvivő.

Rovatok