Index Vakbarát Hírportál

Tízszeresére gyorsítaná a wifit a Cisco

2010. május 10., hétfő 12:47

A Wireless Gigabit Alliance nevű konzorcium elkészült a vezeték nélküli adatátvitelt terveik szerint forradalmasító új technológia, a WiGig specifikációjával.

Az eredeti tervek szerint 2009 végére ígért technológia mögé most nem kisebb cég, mint a Cisco, az internet infrastruktúrájának alapját jelentő routerek legnagyobb gyártója állt be.

A WiGig a mostani leggyorsabb wifiszabványnál tízszer gyorsabb, másodpercenként 6 gigabites átviteli sebességet ígér. Ezt a szokásosnál sokkal magasabb vivőfrekvencia alkalmazásával éri el: míg a wifi 2,4, illetve 5 gigahertzes rádióhullámokkal működik, a WiGig 60 GHz-en üzemel, de közben kompatibilis marad a régi technológiával.

Ez a sebesség elég lehet hd felbontású videók valós idejű továbbítására vezeték nélkül. Külön előny, hogy a 60 GHz-es frekvenciatartományt gyakorlatilag senki nem használja, így nem kell aggódni az interferencia (más adatokat szállító hullámokkal való ütközés) miatt, illetve a frekvenciatartomány használatához nem kell minden országban külön engedélyeket beszerezni.

A konzorcium szerint a Cisco csatlakozásával nagy lendületet kaphat a technológia, és egy év múlva már a boltokba kerülhetnek az első hardverek, amik WiGig-et használnak. Jelenleg a szövetség a hálózati eszközöket gyártó cégeket győzködi, hogy a WiGig-et válasszák a nagy konkurens Wireless HD szabvány miatt, amit a nagy tévégyártók fejlesztenek közösen.

Rovatok