Index Vakbarát Hírportál

Még mindig a Jaguar a világ legerősebb számítógépe

2010. június 1., kedd 14:14

A világ leggyorsabb számítógépeinek legújabb top500-as listáján továbbra is az amerikai Jaguar Cray XT5-ös monstrum az első, ami a félévente megjelenő lista legutóbbi kiadásában, tavaly év végén vette át a vezetést az IBM büszkeségétől, a Roadrunnertől. A friss toplistán kínaiak szorongatják a Jaguart.

A Jaguar az amerikai energiaügyi minisztérium kutatóközpontjában, az Oak Ridge-ben dolgozik, és a tudomány változatos területein segíti a kutatókat számításigényes szimulációk futtatásával az atomfizikától az időjárásmodellezésig. A gép csúcsteljesítménye 1,7 petaflops, ami azt jelenti, hogy egy percébe kerül egy olyan számítás végrehajtása, amin egy átlagos pécé 25 napig gondolkodna.

Peta? Flops?

A flops a Floating Point Operations Per Second kifejezés rövidítése, vagyis azt mutatja, egy másodperc alatt hány lebegőpontos (tört számmal végzett) matematikai alapműveletre képes a számítógép.

A peta- előtag a híres állatvédő szervezet mellett az SI mértékegységrendszer egyik előtagját is jelöli, méghozzá a tíz a tizenötödikent, vagyis ezerszer egymilliószor egymilliót. (A következő az exa-, ami tíz a tizennyolcadikon, vagyis egymilliószor egymilliószor egymillió). A számítástechnika nem tíz hatványaival dolgozik, hanem kettőével: ezer helyett 1024 (kettő a tizediken) a szorzószám. A peta- szorzó tehát esetünkben kettő az ötvenediken, vagyis 1 125 899 906 842 624.

A gépben 2,6 GHz-es, hatmagos AMD Opteron 8400 processzorok dolgoznak, összesen 224 162 darab processzormag; ráadásul a gép úgy van felépítve, hogy ezek bármikor lecserélhetők az AMD újabb generációs, 12 magos processzoraira, ami jelentős teljesítménynövekedést ad (egy hasonló upgrade után ugrott a lista elejére a Jaguar, amikor a négymagos csipeket hatmagosra cserélték tavaly ősszel). Egy másik lehetséges fejlesztési út az Nvidia alig egy hónapja megjelent Fermi grafikus processzorainak beépítése lehet.  A rendszert 300 ezer gigabájt memória szolgálja ki, és Linux fut rajta.  A teljes fogyasztása 6,95 megawatt (összehasonlításként: a paksi atomerőmű blokkjai egyenként 440 megawattot termelnek).

Made in China

A második helyre egy kínai gép, a Nebulae futott be, amit egy Dawning's TC3600-as blade szerver felturbózásával építettek a shenzheni Nemzeti Szuperszámítógép Központban. A Jaguarral ellentétben, és a toplista szereplőinek többségéhez hasonlóan Intel processzorokkal dolgozik, konkrétan hatmagos X5650-esekkel; összesen 55 680 processzormaggal, amiket az Nvidia C2050 grafikus processzorai egészítenek ki. A tudományos számításokat szimuláló Linpack teszten 1,27 petaflopsot futott a Nebulae, de a tervezői szerint az elméleti maximum teljesítménye megközelíti a 3 petaflopsot. Ez a gép ipari fejlesztéseket szolgál ki, repülőgépek tervezéséhez futtat szimulációkat, és olajipari cégek is használják.

A harmadik helyre szorult vissza az IBM Road Runnere, ami a nevét a kengyelfutó gyalogkakukktól kölcsönözte, 2008-ban a világ legerősebb gépe volt, egyben az első, aminek sikerült a petaflopsos álomhatárt áttörni számítási teljesítményben. A top10-ben még öt amerikai (három IBM, egy Cray, egy SGI, és egy Sun), egy német, és egy kínai gép található, mindegyik Linuxot futtat, a legöregebb közülük az IBM 2007-es Blue Gene-je, de a többséget tavaly vagy idén helyezték üzembe. A top10 legérdekesebb gépe talán a hetedik helyen álló kínai Tianhe-1, ami fele-fele arányban alkalmaz Intel Xeon processzorokat és AMD grafikus gyorsítókat.

Intel, IBM

A statisztika szerint legtöbb szuperszámítógépben (a lista tagjainak több mint 80 százalékában) Intel processzorok dolgoznak, közülük is a legnépszerűbb a Core i7, amire 186 toplistás gép épül (a legutóbbi listán még csak 95 ilyen volt). A legtöbb gépet négymagos processzorok hajtanak, a hat, vagy még több magosak aránya még csak 5 százalék. A legtöbb gépet az IBM gyártotta, a második a HP, a hetvenes évek óta szuperszámítógépekre specializálódott Cray elmarad tőlük, bár a lista legfelső tizedében még látványosan jól áll (10 gép a top50-ből).

A top500-as listát nyomasztóan uralják az amerikaiak, 282 géppel, a briteknél 38, a franciáknál 29, a németeknél, és a kínaiaknál 24-24, Japánban 18, míg Oroszországban 11 működik a világ legerősebb számítógépeiből. Kelet-Európából Lengyelországnak és Szlovéniának sikerült öt, illetve egy géppel bejutni a toplistára. Magyarország legerősebb számítógépe egyébként jelenleg a KFKI Genagrid nevű rendszere, amit genetikai kutatásokra használnak, és 6,5 teraflops a teljesítménye (1 petaflops = 1024 teraflops) - de az Országos Meteorológiai Szolgálat nyáron munkába álló új IBM gépe a tervek szerint ennél is erősebb lesz. Az idei top500-as lista utolsó helyére 52,8 teraflopsszal lehetett felkerülni.

Rovatok