Index Vakbarát Hírportál

Saját emailcímet kapnak a printerek

2010. június 8., kedd 16:55

A HP vezetőinek reményei szerint gyökeresen át fognak alakulni a nyomtatási szokások az internetalapú megoldásuktól.

A HP a New Yorkban tartott Internet Hét keretében jelentette be, hogy elindítják új, felhőalapú (cloud) szolgáltatásukat, melynek segítségével bármely mobil eszközről, távolról is lehetségessé válik a hálózati nyomtatás.

A vállalat hamarosan minden nyomtatóját saját email címmel látja el. Az ePrint nevű rendszerben a nyomtatandó dokumentumok az interneten jutnak el a nyomtatóhoz, a felhasználónak nem kell a gépét összehangolnia a printerrel, vagyis nem szükséges a driverprogram telepítése. Például egy iPaden (amelynek nincs is beépített nyomtatási lehetősége) lévő, vagy egy online tárhelyen elhelyezett dokumentumot a felhasználó elküld a HP szerverére, ahol azt megfelelő formára alakítják, majd elküldik a kívánt nyomtatóra. A folyamat körülbelül 25 másodpercig tart.

Vyomesh Joshi, a HP képalkotási és nyomtatási csoportjának vezetője szerint forradalmi megoldást indítottak útjára, ami hamarosan szabvánnyá válhat. A HP úgy becsüli, a kezdeti idegenkedés után robbanásszerűen fog terjedni a szolgáltatás használata, és jövőre már több dokumentumot fognak a neten át kinyomtatni, mint a hagyományos kábeles csatlakozással.

Joshi demonstrálta is a lehetőséget: egy online tárolt dokumentumot egy Palm Pre készülékről küldött el nyomtatni. A ePrint böngésző-, operációsrendszer-, illetve eszközfüggetlen. A spamveszélyre rákérdező újságíróknak azt felelte Tariq Hassan, a marketingért és a kommunikációért felelős alelnök, hogy ettől a titkosítás és a jelszóval védettség megóvja az emailfiókokat.

Az email címmel rendelkező nyomtatókat nyáron kezdik terjeszteni, áruk a bejelentés szerint nem lesz magasabb, mint a hagyományos eszközöké.

Rovatok