Index Vakbarát Hírportál

Sajátos táblagéppel jelentkezik a Toshiba

2010. június 22., kedd 16:55

A Libretto W100e netbook és tablet egyben - a japán pc-gyártó újszerű hordozható számítógépe augusztusban jelenik meg, notebookáron.

A pc-iparban ma két trendi géptípus létezik: a netbook és a tablet. A notebook-üzletágának 25. évfordulóját éppen most ünneplő Toshiba valószínűleg úgy gondolja, nem tévedhet nagyot, aki e két népszerű kategóriát összegyúrja – hogy igazuk van-e, majd az idő eldönti.

A hétfőn a jubileum miatt ünnepélyes keretek között leleplezett Libretto W100 e koncepció gyakorlati megvalósítása. Az újszerű hibrid annyiban netbook, hogy kis méretű kijelzővel rendelkezik, szétnyitható és Windows operációs rendszert futtat, de egyben tabletjellemzői is vannak, már ha annak számít a multi-touch érintésérzékeny kijelző és a gyorsulásmérő.

A készülék specifikációi egyébiránt egyediek. A gépben egy alacsony fogyasztású, 1,2 gigahertzen működő Intel Pentium U5400 processzor dolgozik, a chipet 2 gigabájt memória és egy 62 gigabájt kapacitású SSD meghajtó szolgálja ki. A készüléket szétnyitva két, 7 colos, 1024 x 600 pixel felbontású lcd-kijelzőt láthat a felhasználó. Ezek közül az egyiken billentyűzet jeleníthető meg, ilyenkor a gép hagyományos netbookként használható, de ha 90 fokkal elfordítjuk az eszközt, az tabletté, e-könyv-olvasóvá válik.

A Windows 7 Home Premiumot futtató Libretto W100 tömege a kisebb, egy töltéssel kétórás működést biztosító akkumulátorral mindössze 699, de a négyórás teleppel is csak 819 gramm. A készülékben található wifi-, WiMAX- és Bluetooth-vezérlő, valamint egy 1,02 megapixeles webkamera is.

A gyártó közleménye szerint a termék először Japánban kerül piacra, augusztus végén, majd – ha hazai pályán sikeres lesz – Európában és az Észak-Amerikában is bevezetik. Javasolt fogyasztói ára 120 ezer jen, azaz körülbelül 1320 dollár lesz, ami jóval több, mint amit a klasszikus e-readerekért vagy éppen az iPadért kérnek a riválisok.

Rovatok