Index Vakbarát Hírportál

187 dollárba kerül egy iPhone 4 az Apple-nek

2010. június 30., szerda 12:41

Bár kicsit drágább alkatrészekből áll, mint az előző generációs telefon, az iPhone 4 így is szép profitot hoz az Apple-nek, derül ki az iSuppli elemzéséből. A cég szakemberei darabokra szedték a telefont, majd az összes alkatrész nagykereskedelmi árait összegezték.

A készülék legdrágább összetevője nem meglepő módon a Retina Display, vagyis az új, minden eddiginél nagyobb felbontású lcd kijelző, ami 28,5 dollárba kerül (természetesen ezek a becsült árak olyan vevőkre vonatkoznak, akik százezres, vagy milliós nagyságrendben rendelnek az adott alkatrészből). A 16 gigabájt flash memória ára 27 dollár, egyébként ez most a szűk keresztmetszet a gyártásban, nehéz nagy mennyiségben beszerezni belőle a hiánnyal küzdő világpiacon.

A telefon központi processzora, a Samsung által gyártott A4 mindössze 10,75 dollárba, a kijelzőt borító érintésérzékeny réteg pedig 10 dollárba kerül. Ez a négy legfontosabb összetevő majdnem a felét adja a teljes alkatrészköltségnek, ami az iSuppli számítása szerint 187 dollár 51 centre jön ki. Ez természetesen nem tartalmazza az összeszerelés, a csomagolás és szállítás költségeit, sem a telefonon alapban futó szoftverekét, vagy a marketingét. Az iPhone 3GS alkatrészeinek árát egyébként 170 dollárra becsülte a cég a megjelenéskor.

Az iPhone 4-et Amerikában 199, illetve 299 dollárért lehet megvenni, kétéves hűségnyilatkozattal. A szakértők szerint mindez azt jelenti, hogy az Apple vastag nyereséggel adja a telefont a mobilszolgáltatóknak, akik viszont a beszerzési áron alul, veszteséggel árulják azt, és a havidíjakon és kapcsolt szolgáltatások árain hozzák össze a nyereségüket. Az Apple viszont már alapban nyer az üzleten, és erre jön még rá az App Store-ban eladott minden egyes alkalmazás árából a cég 30 százalékos jutaléka.

Rovatok