Index Vakbarát Hírportál

Testbeszédet olvasó számítógép készül

2010. október 10., vasárnap 09:19

Egér és billentyűzet mellett már érintés és beszéd útján is tudunk informatikai eszközökkel kommunikálni. A paletta hamarosan bővül: európai kutatók azon dolgoznak, hogy számítógépek az emberi mozgásból, gesztusokból, arcmimikából nyerjenek ki információt.

Az információt az emberrel, környezettel folytatott interakció során hasznosítják, a rendszerhez tartozó infokommunikációs berendezések lakóterünk tárgyaiba integrálódnak. A beágyazott számítógép figyeli, mit teszünk, megnyilvánulásainkból felhasználói szempontból hasznos információkat nyer ki.

Biztonság

Az európai uniós MIAUCE (Multi-modal Interaction Analysis and exploration of users within a Controlled Environment) és utódprojektjei keretében gépi látáson alapuló prototípusokat fejlesztettek három alkalmazáscsoportra.

Az első tömegek monitorozása olyan forgalmas helyeken, mint például repülőterek, ahol egyébként régóta használnak megfigyelőkamerákat. Először a videóstreamet kell valósidőben elemezni, jellemzőinek háromszintes hierarchiáját kivonatolni. A legalacsonyabb formák és mozgások matematikai leírása, a következő a leírás értelmezése a tömeg sűrűsége, gyorsasága és a mozgásirányok alapján, a harmadik szinten a számítógép már el tudja dönteni, mikor tekinthető szokatlannak egy-egy tevékenység. A MIAUCE a középsőre és a legmagasabbra fókuszált.

Az egyik projektpartner egy mozgólépcsőgyártó céggel közösen dolgozik nemzetközi repülőterek monitorozó rendszereinek minőségjavításán. Céljuk, hogy a rendszer olvasson az emberi mozdulatokból, automatikusan észrevegye, ha például valaki elesik a mozgólépcsőn vagy -folyosón, és veszélyes tumultus alakul ki körülötte.

Marketing, szórakozás és szépség

A második alkalmazás kifejezetten marketingcélokat szolgál. A láthatatlan számítógép boltokban követi a vásárlókat. Két terméken dolgoznak: az egyik a bolton kívül, az utcán, afféle számlálóként monitorozza a gyalogosokat. A tervek szerint divattermékeket áruló üzletek lesznek az első kliensek, az ő részükről várható a legnagyobb érdeklődés. A másik a boltban figyel: hol időzünk sokat, hol keveset stb. Adatai alapján az üzletvezető pontos képet kap, mely termékek, termékosztályok népszerűek, melyek nem.

A harmadik alkalmazás interaktív webtelevízió: a felhasználó arcára irányuló webkamera nyomon követi, hogy a képernyő melyik részét nézzük. Az adatok alapján könnyebben megállapítható, mi iránt érdeklődünk, miről szeretnénk még több információval rendelkezni. Az alkalmazást a lett projektpartner Tilde szoftvergyártó hamarosan kereskedelmi forgalomban hasznosítja.

A projekt melléktermékeként fejlesztették a gyakorlatilag azonos elven működő arccsere-technológiát. Lényege, hogy a modell arca felcserélhető a felhasználóéval. Kifejezetten jól jöhet, ha például új frizurát szeretnénk, vagy ruhát akarunk vásárolni – leteszteljük, és rögtön látjuk, előnyös-e, vagy sem.

Újabb Big Brother?

Az alkalmazások tetszetősek és nyilvánvalóan hasznosak, viszont a technológia morálisan és jogi értelemben egyaránt komoly veszélyforrás lehet: a járókelők viselkedésében olvasva, Big Brother képe sejlik fel a háttérben.

A projekt résztvevői ebből a megfontolásból kiindulva, több potenciális alkalmazást elvetettek. Alapelvként az anonimitást fogalmazták meg. A rendszer célja nem személyek azonosítása, hanem a viselkedés elemzése.

Figyelembe vették azt is, hogy az alkalmazások társadalmilag elfogadhatók-e. Ha a repülőtér biztonságát növeli, aligha vitatja bárki is a mozgófolyosók monitorozását. Személyeket, bőrszínt viszont semmilyen körülmények között nem azonosíthat.

Rovatok