Index Vakbarát Hírportál

Hivatalosan is lesz Kinect pécére

2011. január 18., kedd 11:18

A Microsoft a megjelenés utáni első két hónapban 8 millió példányt adott el az Xbox360 mozgásérzékelős kontrolleréből, a Kinectből, ami akkor is óriási szám, ha ez a két hónap éppen a karácsonyi időszakra esett, és 500 millió dolláros reklámkampánnyal támogatták meg a premiert.

A cég a Kinect alternatív felhasználását ugyan nem támogatja, de nem is nehezíti meg különösebben: a Kinect szabvány usb-porton át kommunikál a játékkonzollal, és az adatfolyamot sem titkosítja. Pár héttel a megjelenés után már megjelentek az első nem hivatalos meghajtóprogramok, amelyekkel a Kinect kommunikálni tud a pécével.

A lelkes programozók elsősorban pécés játékok irányítására, illetve a Kölönvélemény című filmben látott felhasználói felület lemásolására használták, de készült szexszimulátor, és a süketnémák jelbeszédét olvasó alkalmazás is.

Steve Ballmer Microsoft-vezér már a CES-en célozgatott arra, hogy a Windows 8-nak már szerves részét fogja képezni a Kinect-támogatás, és az Xbox valójában csak az első éles tesztje a technológiának. Most az is kiderült, hogy már készül a hivatalos windowsos fejlesztői környezet és drivercsomag a Kinecthez, és pár hónapon belül meg is jelenhet belőle az első bétaverzió.

Valószínűleg ezzel függhet össze, hogy tavaly ősszel a Microsoft felvásárolta a Canesta nevű csipgyártó céget, aminek a 3d-s mozgásérzékelés, illetve az ilyen adatokat feldolgozó rendszerek fejlesztése a specialitása.

Rovatok