Index Vakbarát Hírportál

Elkészült a világ legerősebb mágnese

2011. július 22., péntek 13:33

A floridai egyetemen működő National High Magnetic Field Laboratory kutatóközpontban elkészült a világ legerősebb mágnese. Maga a rekorder mágnes egy tenyérben elfér, de az üzemeltetéséhez egy fél szobányi berendezés, 160 ezer amperes áramforrás, és egy percenként 13 ezer liter vizet megmozgató hűtőrendszer szükséges.

A mágnes 25 tesla erejű, ami 500 ezerszer nagyobb, mint a Föld mágneses mezeje, és nagyjából másfélszer nagyobb az előző, hasonló technológiával készült rekorderénél, ami 17,5 tesla volt, illetve a holland Nijmegen egyetem híres kísérletének 16 teslás mágnesénél, amivel egy békát lebegtettek 1997-ben. Más technológiával, a szupravezetés jelenségét kihasználva már többször megközelítették a 25 teslát, Magyarországon is üzemel egy 18,8 tesla térerejű mágnes a Richter Gedeonnál.

Rövid időre egyébként ennél jóval erősebb mágneses mezőket is létrehoztak már, egy japán kísérlet 100 tesla fölé is ment, igaz, az elpusztította az egész laboratóriumot. A floridai kutatók mágnesének jelentősége abban áll, hogy stabil, hosszan tanulmányozható mágneses mezőt generál két nagyon erős, egymáshoz közel elhelyezkedő, de nem érintkező elektromágnessel. Az ilyen rendszereknél a mágnesek közti rés eddig elég kicsi (2-3 centi) volt, ami megnehezítette a kísérleteket, a mostani rendszerben ehhez 15 centiméter hely van.

A szupermágnest tudományos célokra fogják használni, olyan méréseket és kísérleteket tudnak vele elvégezni, amelyek a részecskefizika, a félvezetőgyártás és a hatékonyabb napelemek építése terén hozhatnak áttörést. A rendszer megépítése egyébként 2,5 millió dollárba került.

Rovatok