Index Vakbarát Hírportál

ESA-tagságra készül Magyarország

2003. április 7., hétfő 14:30

Kovács Kálmán informatikai és hírközlési miniszter és Jean-Pol Poncelet, az Európai Űrügynökség (ESA) stratégiai igazgatója megállapodást kötött hétfőn Budapesten Magyarország csatlakozásáról az ESA Európai Együttműködő Államok (PECS) programjához.

A megállapodás aláírását megelőző sajtótájékoztatón Kovács Kálmán elmondta: a program résztvevőjeként Magyarország minimum évi 1 millió euró részvételi díjat fizet, amelynek mintegy 90 százalékát a befizető ország kutatóhelyei és kis- és középvállalkozásai pályázaton visszanyerhetik.

A tájékoztatás szerint az ESA már 2002-ben megkezdte annak a magyarországi vállalkozói körnek a feltérképezését, amely alkalmas lehet a magyar befizetés visszajáró részének megpályázására.

Csapodi Csaba, a minisztérium főcsoportfőnöke elmondta: Magyarország 1999-ben érdeklődött először hivatalosan az ESA-tagság feltételeiről. Világossá vált, hogy Magyarország számára túl magas a tagdíj és nem elég erős az ipar a befizetett összeg visszapályázásához. Hozzátette: erre válaszul átmeneti, a teljes jogú tagság elérését segítő megoldásként dolgozta ki az ESA a PECS-programot.

A PECS célja, hogy a résztvevő államok fokozatosan bekapcsolódjanak az ESA különböző programjaiba és tevékenységeibe és ezáltal hatékonyan készüljenek fel a jövőbeli ESA-tagságra. Ennek érdekében a PECS-program keretében fejleszteni kívánják az európai együttműködő államok, illetve az ESA és tagországai közötti együttműködést az űrtudományok és az alkalmazások területén.

Rovatok