Index Vakbarát Hírportál

Virtuális info-bionikai kutatóközpont alakult

2003. július 24., csütörtök 14:43

Virtuális info-bionikai kutatóközpont alapításáról írt alá konzorciumi szerződést a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) és az egyetemi szféra 12 kutatóintézete, illetve tanszéke.

Az interdiszciplináris együttműködésnek köszönhetően hatékonyabbá válhat a közreműködő kutatóhelyek munkája az információs és a biotechnológiák találkozásának új tudományterületén, mondta az ünnepségen az MTA főtitkára.

Kroó Norbert, a Magyar Info-Bionikai Kutató Központ létrejötte kapcsán fontosnak nevezte az egyetemi és a kutatóintézeti szféra összefogását. Meglátása szerint az ilyen típusú együttműködések révén válhatnak versenyképessé a magyarországi kutatóhelyek az európai uniós pályázatokon.

"A kutatóintézet annyiban virtuális, hogy 12 helyen működik az országban" - mondta Roska Tamás akadémikus, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem dékánja, aki három éven át tölti be a konzorciumot irányító tudományos tanács elnöki tisztét.

Az akadémikus elmondta, hogy az együttműködésben résztvevők ősztől közösen, konzorciumként is pályáznak majd uniós forrásokra. Első feladataik között említette az "internetes távjelenlét" létrehozását, amely révén videokonferenciákat rendezhetnek, a távolból is bekapcsolódhatnak az adott kísérletekbe, illetve a világhálón keresztül programozhatnak, irányíthatnak bizonyos szerkezeteket.

Rovatok