Index Vakbarát Hírportál

Harci repülők tarolnak a dubaji légi szalonon

2009. november 15., vasárnap 19:30 | aznap frissítve

A közel-keleti feszültség állandósította harci gépek iránti kereslet uralja a vasárnap Dubajban megnyílt - négy napig tartó - légi szalont, a válság a polgári repülőgépek iránti érdeklődést jócskán apasztotta.

Katonai elemzők szerint a térségbeli fenyegetettség és feszültség miatt folyamatos a kereslet az új repülési rendszerek iránt, a térségbeli országok vadászgép-állományuk folyamatos megújítására törekszenek.

Mindenesetre az első üzletkötés polgári gépekre született: az Ethiopian Airlines listaáron mintegy 3 milliárd dollár értékben megerősítette 12 darab A350-esre szóló megrendelését az Airbustól.

Nehéz évek jönnek

Az Airbus vezérigazgatója szerint a következő két év is nehéz lesz a repülési ipar számára, de különösen a Közel-Keleten és Afrikában mutatkozik piacbővülés, hiszen például a közel-keleti légitársaságok a válság idején is biztos növekedést mutattak.

A Boeing is azt jósolja, hogy az utasszállító gépek piacán 2012-ig nem várható igazi fellendülés, a teherszállító gépeknél viszont már az élénkülés jeleit látja az amerikai repülőgépgyártó. A cég vezérigazgatója csak 2013-2014-ben vár nagyobb volumenű megrendeléseket utasszállító gépekből.

A dubaji légi show szervezői mindazonáltal azt remélik, hogy az idén az üzletkötéseket tekintve sikerül túlszárnyalni a legutóbbi rendezvény 155,5 milliárd dolláros összértékét.

Rovatok