Index Vakbarát Hírportál

Bibliai módszert alkalmaznak a betörők?

2013.07.01. 13:22

Olvasói levél érkezett az Indexhez, amelyben egy lakó arról panaszkodik, hogy a társasházon adománygyűjtők járnak végig. És ez még nem minden: olvasónk, miután ravaszul nem nyitott ajtót, a lépcsőházba kilépve egy ószövetségi jelenet modern újraértelmezésével találta magát szemben:

Meglepődve tapasztaltam, hogy bizonyos postaládákon jelölés található, alkoholos filccel egy D (vagy P) betű [...]. Pont az utóbbi napokban hallottam egy ilyesféle betörési módszerről, lecsekkolják különböző ürügyekkel azokat a lakásokat ahol nem tartózkodnak otthon a tulajdonosok, majd megjelölik azokat, és a betörő „kolléga” tudja melyikbe mehet.

A betörők tehát isteni recept mintájára dolgoznak, rohanó világunk tömegtermékére cserélve a kivonulás könyvéből ismert, jóval színpadiasabb bárányvért.

Az Index nagy lelkesedéssel állt neki megtalálni a károsultakat, de a rendőrség gyorsan lelombozott minket. Alig kezdtem bele elmesélni a történetet, Kovács Viktória, a BRFK szóvivője rögtön kitalálta, milyen ügyben telefonálok. „Ez egy városi legenda, 3-4 évente felröppen” – törte le egyetlen mondatban lelkesedésemet, majd mégis végigtelefonálta a kerületi rendőrkapitányságokat, hogy kiderítse, érkezett-e mostanában bejelentés megjelölt ajtókról vagy kapucsengőkről. „Semmi, legutóbb egy hónappal ezelőtt cáfoltuk ezt a hírt” – hívott vissza, majd elmondta, hogy valamennyi valóságalapja egyébkén lehet a mítosznak.

Az ajtókat ugyanis valóban megjelölik néha, de a rendőrség sosem talált összefüggést a megjelölt lakások és bármilyen elkövetett bűncselekmény között. Tehát: előfordul olyan, hogy egy házban vagy egy utcában megjelölnek néhány ajtót, de betörés sosem történt még az ilyen helyeken. A szóvivő szerint a rendőrség azt gondolja, valószínűleg ilyenkor a közműcégek, esetleg kábeltársaságok rajzolgatják fel az ajtókra a rejtélyes jeleket – így tartják számon, hogy merre végeztek karbantartást, és hová kell még menniük.  • Tippek
  • Árfolyam

Rovatok