Index Vakbarát Hírportál

Csaló adathalászok élnek vissza az Index nevével

2018.12.27. 11:48 Módosítva: 2019.04.06. 13:16
13 hozzászólás

Karácsonykor bukkant fel a Facebookon, fizetett hirdetésben az az adathalász oldal, ami többek között az Index nevével és tipográfiájával visszaélve utazik hiszékeny emberek személyes adataira, illetve a pénzére. Több olvasónk is jelezte, hogy a közösségi oldalon egy hirdetésre kattintva az Index oldalaira nagyon hasonlító cikket dobott eléjük a rendszer, ami lelkendezve számolt be egy "titkos" weboldalról, ahol az Apple (más verziókban a Telekom) egy euróért osztogat iPhone X telefonokat:

Egy februárban megjelent változatban pedig már nem iPhone-okat, hanem Samsung készülékeket osztogat valaki egy indexes cikknek álcázva magát.

A csodás akció természetesen kamu, a személyes adatok megadása, illetve az egy euró elutalása után az égvilágon semmi nem történik (illetve akadtak kommentelők, akik arról panaszkodtak, hogy utána levont még tőlük 29 eurót). Az adathalász oldal elég ügyesen van megszerkesztve, csak magyar ip-címen és mobilos felületen mutatja a kamu Index-cikket, benne a linkkel az akcióra, vélhetően azért, hogy a Facebook ellenőrző rendszerein minél később akadjon fenn.

A szükséges jogi és technikai lépéseket megtettük, de azért legyenek óvatosak, ha hasonló, "túl szép, hogy igaz legyen" típusú ajándékosztogatásról olvasnak, alaposan nézzék meg, mi a forrás, valódi-e, vagy csak valaki visszaél egy hiteles oldal nevével és kinézetével. A legegyszerűbb ezt a böngésző címsorára rápillantva leellenőrizni: ebben az esetben például, ha ott nem az apple.com vagy az index.hu szerepel az URL-ben, de az oldal maga mégis úgy néz ki, máris elkapott egy álcázott hamis oldalt.

Ha átverős hirdetést lát a Facebookon, a reklám mellett a három pont ikonra kattintva, és ott a Hirdetés bejelentése (angol nyelvre állított Facebooknál: Report Ad) opciót választva tudja jelenteni a közösségi oldalnak. Ha nem hirdetés formájában, hanem egy oldalon megosztott posztként bukkan fel, a Visszajelzés küldése erről a bejegyzésből (Give Feedback on This Post) opció alatt érhető el ugyanez a lehetőség.

Egyelőre ezekről kamuoldalakról tudjuk, hogy mobilnézetben az Indexnek álcázza magát, legyen ezekkel nagyon figyelmes:

  • https://upgradeview.com
  • https://breakcart.com/
  • https://spaceease.com
  • https://spaceupstanding.com
  • https://delightideadigital.com
  • https://drysaintly.com
  • https://remedyismusic.com
  • https://spacelawful.com
  • https://coldsaintly.com
  • https://spacehonourable.com

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!

Rovatok