Index Vakbarát Hírportál

De hogy mi az a hoax?

2005. november 30., 15:43 Módosítva: 2009.02.07 11:00
1

Elhiszi, hogy a Microsoft néhány email továbbításáért fizet önnek 24800 eurót? Szívesen továbbítja egy összeégett csecsemő fotóját a barátainak? Melegség járja át a szívét, ha megbéníthatja az Országos Vérellátót egy alaptalan híreszteléssel? Mielőtt elragadtatná magát, és megnyomná a 'válasz mindenkinek' gombot, kapcsolódjon a Hoaxkábelre, és tájékozódjon a friss hazugságokról!

De hogy mi az a hoax? A 'hoax' angolul körülbelül a beugratás, megtévesztés, kacsa kifejezéseknek felel meg. A Hoaxkábel az interneten terjedő átverést, kacsát, rémhírt és álhírt szűri ki az emailek tömegéből és némi magyarázat kíséretében megosztja a kedves olvasóval.

Segítse Ön is a Hoaxkábel munkáját, ha hoax-szagú email környékezi meg a postafiókját, jelentse fel!

Az újra és újra előkerülő nagy Microsoft-kamu

2005. november 30., 15:16 Módosítva: 2009.02.07 11:00

"Kedves barátok! Olvassátok el ezt a levelet, és cselekedjetek gyorsan! Ezt a levelet egy olyan információval küldöm amit egy profi, jó barátomtól kaptam. A Microsoft, és az AOL, a legnagyobb világhálón lévő vállalatok jelenleg, a leggyakrabban használt program Internet Explorer biztonságáért, tesztelték ennek a programnak a beta változatát.

Amikor tovább külditek ezt a levelet az ismerőseiteknek, a Microsoft
leellenőrzi,(mindig h az a fél Microsoft Windowst használ) 2 héten
keresztül. A Microsoft 245.- EUR fizet minden egyes személy után akinek
tovább külditek ezt a hírt. A Microsoft 243.- EUR fizet minden tovább
küldött hírért, és a Microsoft 241.- EUR fizet minden harmadik személynek aki megkapja ezt a
hírt. 2 hét múlva a Microsoft cég e-mailen felveszi veletek a kapcsolatot,
és átutalja az összeget.

Eleinte nekem is kétségeim voltak, amíg 2 hét múlva fel nem vették
velem mailen a kapcsolatot, és rá pár napra át nem utaltak
számomra 24800 EUR t miután tovább küldtem a hírt. Mindenképpen küldjétek tovább ezt a hírt, mielőtt befejeződik az Internet Explorer beta verziójának a tesztelése. Aki mind ezt megteheti nem más mint Bill Gates úr. A marketing összes költsége őt terheli."

Nem, Bill Gates nem utal pénzt, egyáltalán nem, sőt. Kattintson ide, ha érdekli a hoax angol nyelvű változata, illetve olvassa el a cég közleményét, amiben értelmesen megmagyarázzak miért hülye, aki elhiszi:

"A levél tartalma természetesen valótlan, az összes ilyen jellegű spamhez hasonlóan, mely a levelek továbbküldésének darabszámára épít, hiszen ennek a mérésére jelenleg nincs alkalmas megoldás az informatikában. Nemzetközi szinten is számos hasonló kampánnyal találkozhattunk az elmúlt időszakban.

Sajnos teljesen általános jelenségnek mondható, hogy népszerű vállalat vagy közszereplő nevével élnek vissza illetéktelenül. A módszer, amellett, hogy etikátlan és jogsértő, hatalmas mennyiségű, általában kéretlen levélforgalmat, azaz spamet generál. Az Internet használatával való visszaélés ellen, legyen az spam, vagy vírusok terjesztése, a Microsoft minden lehetséges fórumon és eszközzel küzd, hiszen ez a felhasználók érdekeit sérti és az Internet biztonságát, megbízhatóságát veszélyezteti.

A felhasználók többsége mára már tisztában van azzal, hogy egy komoly piaci szereplő nem folyamodik hasonló módszerekhez, tehát a kampány egyszerű hoax, ezért ezen rövid állásfoglaláson túl további lépéseket nincs szándékunkban tenni a szóban forgó e-mail ellen."

Összeégett csecsemő fotója terjed

2005. október 10., 14:19 Módosítva: 2009.02.07 11:00
45

Az összeégett arcú csecsemő fotóját tartalmazó levél magyar nyelvű mutációja szerint minden továbbított email pénzadományt jelent a tűzvészből szabadult gyereknek. A történetből annyi igaz, hogy létezik a fotón látható lengyel kislány, aki lakástűzben megégett, és adakozni is lehet a gyógyítására, viszont nem a sokkoló fotó továbbküldésével.

"Felhívás

Alexandra egy rettenetes tűzvészből szabadult, de most az életéért kell harcolni. Ő csak 14 hónapos és az egész teste összeégett. Az arcán az égések egészen a csontig hatoltak. Most egy krakkói (Lengyelországban) kórházban a legjobb orvosok kezelik. Sok operáció és hosszas kezelés vár rá. Sajnos a szüleinek nincs elég pénzük erre, ezért kérjük a segítségüket.

Minden továbbküldött e-mail után Alexandra szülei kapnak 3 centet. Kérjük segítsék őket, küldjék tovább minél több személynek" - fogalmaz az email, a felhíváshoz csatolt fotó egy csecsemőt ábrázol, akinek jobb arcfelén súlyos égési sérülések láthatók.

A valóság az, hogy az egyéves kislány valóban megégett, és azóta a krakkói Prokocimi gyerekkórházban ápolják. A szülők az útiköltségre kérnek támogatást, az édesanya ugyanis az ukrán határ közelében fekvő lalini otthonából utazik a kórházba. A pénzbeli segítség mellett a leégett lakásba berendezési tárgyakat is szeretne a család, ezért tüntették fel a lengyel királyi tévécsatorna oldalán azt a bankszámlaszámot és postai címet, amelyen az adományokat várják.

Öreg hoax

A 'küldje tovább a levelet, és három centtel gazdagítja a szegény szenvedőt' hoax 1997-ben jelent meg először a hétéves, "rendkívül ritka" rákbetegségben szenvedő Jessica Mydek nevében. Az ősváltozatban Jessicának az orvosok szerint már csak hat hónap van hátra az életéből, utolsó kívánságként egy levélláncot indít, amellyel az amerikai rákellenes társaság (American Cancer Society) számára gyűjt. A szöveg szerint minden - az acs@aol.com címre - továbbított levél három centtel gazdagítja a rákkutató társaságot, ezért arra kéri a felhasználókat, hogy minél több ismerősnek juttassák tovább az információt.

1997 óta megszámlálhatatlan változatban terjedt szét a Jessica-hoax, a készítők új nevekkel és különböző betegségekkel próbálták megtéveszteni a júzereket.

Az American Cancer Society-nek soha nem volt acs@aol.com emailcíme, így nem bénította meg szerverét a jó szándékú, ám teljességgel félrevezetett emberek levéltömege. A társaság közleményt adott ki a levéllánccal kapcsolatban, amelyben tisztázták, hogy semmi közük a hamis adomány-levéllánchoz.

A barom amerikai egyesben ment Pécsig?

2005. július 25., 14:01 Módosítva: 2009.05.07 11:03
1

Nem hajtott le Pécsig egy barom amerikai turista egyes fokozatban 70-80-nal egy bérelt C4-es Citroennel, aminek nem égett le a motorja, ahogy azt egy emailes hoax állítja. Az autó tulajdonosa, a Sixt autókölcsönző szerint az egész egy rossz vicc, de már a németországi Siemenstől is keresték őket a részletek után érdeklődve.

Szenes vagy nem szenes?

"Ezt nem hiszitek el!!!" címmel és négy fotóval érkezett a körlevél: "bevittek egy C4-est a szervizbe a SIXT-től. Az autó egy amerikainak volt kiadva. Képzeld, a barom azt hitte, hogy automata, és egyesben lement Pécsig 70-80-nal! Az autó belülről szétégett, , a motor a váltó, minden szénné égett, egy hatalmas lyuk égett a motorháztetőbe!"

És a kamulevél továbbküldőinek nem tűnt fel, hogy az egész csak kamu? Próbálták például már modern családi autóban 7000 fölé vinni a fordulatszámot? Az automatika letiltja a gázadást.

A hoax jól sikerült: a Sixt autókölcsönző budapesti ügyvezetője egész nap a barom amerikai legendájának eloszlatásával foglalkozott. "Rengetegen hívtak, telefonáltak a németországi Siemenstől, hogy mi történt, sőt még régi barátaim is előkerültek, akik megkapták a levelet" - mondta Dévai Gábor, aki elmondta a történet másik feléről is az igazságot.

Valóban bérelt tőlük egy amerikai állampolgár autót, de az "ostoba nép fia" valójában magyar volt. Az ügyfél több napig használta a kocsit, amikor az utolsó napon valami rejtélyes műszaki hiba miatt kettesben leégett, a tűzoltóknak kellett eloltani. A hiba okát még vizsgálják. Dévai szerint a mindennapi történetet egy tréfás kedvű tréleres, vagy a Wallis Rt. Citroen-szervizének dolgozója írhatta, miután a Sixttől odaszállították az autót.

Újjáéledt a kekszes lánclevél

2005. július 22., 13:11 Módosítva: 2009.02.07 11:00

Négy évi tetszhalált követően valaki ismét útjára indította a Győri Keksz állítólagos bezárása felett busongó lánclevelet. Mint az Index megtudta, csak a levél tért vissza, a bezárás terve nem. Valakinek sikerült újra felfedeznie a "Danone bezárja a Győri Kekszet" témában több mint négy évvel ezelőtt készült hoaxot.

Keksz

A levél a jelek szerint sokakra az újdonság erejével hatott, és a véradásra buzdító lánclevelek lelkes továbbítói gondolkozás nélkül elküldték ezt is összes ismerősüknek. Szerintük az újrahasznosított hoax hitelességét tökéletesen bizonyítja, ha friss dátummal kapják meg. A HírTV-n beolvasták a levél tartalmát, majd a Győri Keksz tiltakozására a tévé honlapján jelent meg helyreigazítás.

A bumerángként visszatért levéllel kapcsolatban egy hete keresték először a Győri Keksz ügyfélszolgálatát. Az ottani munkatársak azóta minden érdeklődőnek elmondják, hogy kacsa az újból felröppent hír.

A Győri Keksz Kft. időközben közleményt is kiadott, amelyben a 2001-ben útjára indult levél felbukkanására figyelmeztet Nagypál Judit humánerőforrás-igazgató. A közlemény szerint a levél hamisan állítja, hogy a Danone csoport gyárat zár, és eltünteti a Győri Keksz termékeket. Jelenleg is működik két üzem, Győrött és Székesfehérváron. A cég szerint a lánclevél újraindulásának egyetlen oka az lehet: az, hogy kárt okozzanak a márkának.

Véletlen vicc a BRFK vécépapírhiánya

2005. június 20., 13:11 Módosítva: 2009.02.07 11:00

"Minden dolgozó köteles napi nyilvántartást vezetni a vécépapír felhasználásáról. Kis dolog, kis szelet (max. 30 cm) papír, nagy dolog nagyobb szelet (max 60 cm) papír" - áll abban a hivatalosnak tűnő rendőrségi körlevélben, ami az Indexhez is eljutott emailben. A levelet Kovács Tamás rendőr-őrnagy, a Budapesti Rendőr-főkapitányság műszaki és gépjármű osztályának vezetőhelyettese jegyzi, a fejléces papíron hat pontba szedett dörgedelem olvasható a vécépapírhasználat megszigorításáról.

Igaz-e, hogy 2005 június 9-től a BRFK egyik osztályának teljes személyi állománya névre szólóan kaphat csak vécépapírt, amelyet minden hónap negyedikéig aláírásával hitelesítve vehet át? A rendőrség sanyarú gazdasági helyeztére rávilágító, hoax-szagú iromány részleteiről bővebben itt olvashat.

Kamu volt a lakodalmasrockdalszövegíró-tanfolyam

2005. június 16., 10:42 Módosítva: 2009.02.07 11:00

Mégsem indul lakodalmasrockdalszövegíró-tanfolyam, noha a hirado.hu és a Napi Ász is megírta. Pedig milyen jó lett volna negyvenezerért az iskolapadban röpdolgozat formájában elemezni a "Kombiné, kombiné, a csipkés kombiné, még az éjjel fölhajtom majd én..." kezdetű szöveget, vagy megbukni az "Az a szép, az a szép, akinek a szeme kék" miatt. Ugye milyen szürreális? Azért most kicsit szomorúak vagyunk, mert ez nem lesz, hoax (interneten terjedő átverés) ez, éppen olyan mint a legutóbb a véradós, ami megbénította vérellátó-rendszert.

Lakodalmas

A tanfolyam a kamu felhívás szövege szerint azért lett volna jó, mert bárki "elsajátíthatta volna az igényes és piacképes lakodalmas rock dalszövegírás technikáit, fortélyait, és kapcsolatokat építhetett volna ki más, a lakodalmas rock műfajában utazó zenésztársakkal, dalszövegírókkal".

Jól hangzik, de sajnos ez az egész csak átverés, vagy ahogy a szerző mondja, médiahack, éppen az a lényege, hogy ki veszi be, és ki hozza le. A szájtfenntartó így teszteli a médiát a források kezelésével kapcsolatban. Olvassa el a részleteket itt!

Rémhír bénítja a vérellátót

2005. június 5., 12:35 Módosítva: 2009.05.07 11:03

Újabb lánclevél lehetetleníti el az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) munkáját. A levél 0-ás vércsoportú donorokat irányít a szolgálat fővárosi központjába, mert egy "tegnap született" kisfiúnak vérre van szüksége. Az OVSZ szóvivője kér mindenkit, hogy ne küldje tovább a levelet. A felhívás nem tőlük indult és akadályozza a napi munkát.

Április óta úton van, és ami még rosszabb, teljesen alaptalan az a lánclevél, amely egy kisfiú megmentésére szólít fel. Az OVSZ e-mailben soha nem indít akciót, ez a mostani is egy jó vagy rossz szándékú ismeretlentől ered. A szerzőt az ORFK internetes alosztályának feladata lesz megtalálni. Jobb híján személyesen fogják elmagyarázni neki, hogy az akciója veszélyezteti a vérellátást, mondta lapunk kérdésre Budai-Sántha Andrea, az OVSZ szóvivője.

A többféle formátumban, legtöbbször "Miklós" aláírással érkező levél megadja az OVSZ két valódi telefonszámát, sokan ezért hiszik, hogy a felhívás is valós. A telefonszámok ezekben a napokban normális munkára használhatatlanok, mert elárasztották őket a hoax iránt érdeklődők hívásai. A telefon gyakorlatilag folyamatosan cseng, mondta a szóvivő. Az agyonterhelt telefonszámokat ráadásul nem kapcsolhatják ki, mivel az még nagyobb zavart okozna.

Budai-Sántha Andrea arra kért mindenkit, hogy ne telefonáljon, és ne is terjessze az emailt. Mint kiderült, valóban volt egy újszülött, akinek három hónappal ezelőtt 0-s vérre volt szüksége. De ezt az igényt az OVSZ maximálisan kielégítette, azóta pedig nem érkezett a szolgálathoz másik kérés, ezért nem is értik a lánclevél indítójának szándékait.

Kamu a repülőjegyet ígérő lánclevél

2003. június 26., 11:58 Módosítva: 2009.02.07 11:00

Egy új internetes lánclevél ingyenes repülőutakat ígér Ázsiába a British Airways nevében. A hoax üzenet a levél továbbküldésére biztat, miközben a SARS-ot érintő félelmekre és az iraki háborúra is kitér. A British Airwaysnek természetesen nincs köze a lánclevélhez.
A levél egyik változata tartalmazza bizonyos Dolly F. telefonszámát, akinek emiatt napok óta nincs nyugodalma, írta szerdán a The Western Mail. A számon azóta egy előre felvett üzenet tájékoztat az emailes átverésről.

Lánclevelek az államigazgatásban

2003. február 7., 11:47 Módosítva: 2009.02.07 11:00

Egyes államigazgatási szervek és országos főhatóságok idejüket és energiájukat nem kímélve hivatali munkaidőben láncleveleket terjesztenek. A HavariaPress birtokába került dokumentumok szerint egy Guiness rekordnak szánt lánclevél több minisztérium után bejárta, az ORFK több igazgatóságát, a Vám- és Pénzügyőrséget, a MÁV-ot, de még az OTP-t is.

Az önkormányzatoknál és a fegyveres testületeknél az önálló ügyiratszámon kívül még kijelölt előadója is van az ügynek, aki iktatás után tíz példányban lemásolja az eddigi leveleket és újabb tíz címzettnek egy hivatalos kísérőlevél mellékleteként elküldi őket.

Tovább

Idegösszeomlást okozott a hoax

2002. április 18., 15:12 Módosítva: 2009.02.07 11:00

Indiai utazását követően idegösszeomlást kapott egy brit férfi, mivel az üzleti útra pusztán egy jól megszervezett emailes átverés miatt kellett elmennie. Philip Andrew Hall már korábban is idegi problémákkal küzdött, és az útról visszatérve kórházba kellett utalni őt. A férfi 2000 júliusa óta áll kórházi kezelés alatt. A hamis levelek három korábbi munkatársától származtak, akiket előzőleg elbocsátottak az orvosi műszerekkel foglalkozó cégtől. Heteken keresztül tárgyaltak Hall-lal emailben, s végül találkozóra hívták őt egy nem létező indiai üzletember, Dr. Sunil Hankawanka nevében.

Újabb hamis vírusfigyelmeztetés terjed

2002. március 22., 11:37 Módosítva: 2009.02.07 11:00

"Új vírus van, ha virtuális képeslapot kaptok "A Virtual Card For You" vagy "An Internet Flower For You", ne nyissátok meg, még akkor sem ha ismerőstől kaptátok. ahogy megnyitod amellett, hogy automatikusan elküldi magát az összes kotaktodnak a címlistában, a számítógép el kezd rezegni, és amikor újrainidítanád a reset gombbal akkor letörli a hard disk teljes tartalmát. A flower-es vírus pedig letörli az összes DLL fájlt, és többet nem tudod újraindítani a gépet."

Az e-mailben terjedő üzenet egy nemlétező vírusra figyelmeztet, és azzal okoz károkat, hogy a hamis riasztás révén óriási forgalmat generál a hálón, ezzel lelassítja, helyenként esetleg megbénítja a működését. Az ilyen levelek szinte mindig azzal fejeződnek be, hogy "küldd el mindenkinek akit csak érsz".

Saját szoftverüket károsítják a félrevezetett felhasználók

2002. január 14., 13:59 Módosítva: 2009.02.07 11:00

Küldtek nekem egy vírust - persze nem direkt - , amit a múltkor sajnos valószínuleg átküldtem nektek. Leírom, hogy hogyan tudjátok megnézni, hogy van-e ilyen nektek és hogyan tudjátok törölni.

Start menü

Keresés

Fájlok vagy mappák
Itt felad egy ablakot, oda a fájlnévhez begépelitek, hogy : sulfnbk.exe és a C meghajtót jelölitek ki.

Ezek után keresés.

A keresés után kiadja alul, hogy talált egy ilyen programfájlt és ronda fekete ikonja van. Azonnal törlés és töröljétek a Recycle Bind-ból is.
Ezt mindenkinek meg kell csinálnia, akinek Ti küldtetek emailt az elmúlt időszakban.
A fájl nem látszik, tehát nem veszed észre, hogy vírust kaptál e-mailen, mert ügyike. Sajnos 2hét alatt törli a merevlemezt.
Ezt a vírust Amerikából kaptuk. Puszi nekik érte.
Szóval SOS ezt megcsinálni, és utána szólni mindenkinek! OK???

Üdv:

A hamis üzenet baráti levélnek van álcázva, magától természetesen semmi kárt nem is okoz. A "vírus kódja" a felhasználó biológiai feldolgozó egységére hat csupán az email elolvasása útján. A levél a gépek ellenőrzésére, a C:/Windows/Command könyvtárban levő "sulfnbk.exe" törlésére, valamint a levél továbbküldésére buzdít. Az említett program a Windows9x operációs rendszerek (95/98/Me) részét képezi, és a sérült hosszú fájlnevek helyreállításához szükséges.

Ha a levélben foglaltak meg is felelnének a valóságnak (mint ahogy nem felelnek meg), a víruskeresők akkor is kimutatnák, nem kell tehát vaktában törölni ezt az állományt. A feleslegesen továbbküldött levelek indokolatlanul terhelik a levelezőszervereket, ezért ha egy mód van rá, ne dőljünk be az állításainak.Ha valaki mégis letörölte a levélben megjelölt fájlt, a Windows telepítőkészletével gyorsan orvosolhatja a hibát.

Lánclevél szólít fel véradásra - A kisfiúnak most nem kell több vér

2001. november 14., 11:52 Módosítva: 2009.02.07 11:00

"Egy leukémiás kisfiúnak AB RH+ vérre van szüksége SÜRGŐSEN és FOLYAMATOSAN. Állapotán pillanatnyilag csak ez segíthet.
A véradás helye: Budapest, VIII. kerület Delej utca 9-11. (Heim Pál gyermekkórház mellett) Ideje: Hétfőtől Csütörtökig: 8-12
A véradás körübelül 2 órát vesz igénybe (mert trombocitára - vérlemezre - van szüksége) Időegyeztetés a XXXXX-es telefonon. (Azért van szükség időegyeztetésre,mert csak egy gép van, amivel le tudják venni a vért.) Fontos, hogy PÁNCZA TAMÁS-nak kell a vér, ezt a nevet NE FELEJTSÉTEK EL BEMONDANI!!
Minden segítséget köszönünk, azt is, ha továbbadjátok a felhívást!!"

Önállósította magát, és már az Országos Vérellátó Szolgálatnak okoz gondot egy lánclevél, mely szerint egy beteg kisfiúnak AB-s vérre volna szüksége. Naponta többen jelentkeznek véradásra, de a kisfiú már három hete hazamehetett. Feleslegesen telefonál az, aki most szeretne neki vért adni.

Az Index munkatársai naponta több példányban kapják meg a felhívást, amely Páncza Tamás nevére hivatkozva véradásra szólít fel. A megadott számon azonban a vérellátó területi központjának ügyeletese nagyon szépen megkérte az Index újságíróját, 'vegye le' az internetről a felhívást, mert a kisfiú jobban van, már három héttel ezelőtt hazamehetett.

Neki most egyelőre nem kell több vér, de más kisgyerekek is betegek, vagyis véradó donorokat mindig szívesen látnak. Az internetről azért kellene levenni a felhívást, mert ha később Tamásnak ismét véradókra volna szüksége, biztos nem fognak segíteni, akiket most kényszerűen elküldenek.

Június 1: nincs vírusveszély

2001. június 1., 11:30 Módosítva: 2009.02.07 11:00

A vírusirtó programokat gyártó cégek hiába fújják le a vírusriadót, a SULFNBK.exe Windows rendszerfájlt vírusnak kikiáltó hoax email tovább rója köreit az interneten. A levél tréfás kedvű szerzői azt állítják, június elsején a gép beindításakor a vírus letörli a teljes merevlemezt. Ezért mindenkinek azt javasolják, pénteken ne használja a gépét. Ehelyett, írják az ismeretlenek, megelőzésképpen a felhasználó törölje le a SULFNBK.exe fájl, minden bajok állítólagos okozóját. Azt természetesen elhallgatják, hogy egy olyan rendszerfájlról van szó, amely lehetővé teszi a backup mentés során a 8+3 karakternél hosszabb fájlnevek megőrzését. A rendszerfájl letörlésével a Windows operációs rendszer néhány funkciója nem fog működni. A 'baráti figyelmeztetést' eredetileg portugálul írták, de az egymásnak segíteni próbáló hiszékeny emberek már számos nyelvre lefordították.

Rovatok