Index Vakbarát Hírportál

Jót tett a kalózkodás a videojáték-iparnak

2009. február 17., kedd 15:43

A számítógépes játékok kalózverziói bizonyos tekintetben jót tettek a pc-s játékiparnak, mert megerősítették a piacot - jelentette ki egy interjúban Randy Stude, a nagy hardver- és szoftvergyártókat egyesítő PC Gaming Alliance igazgatója.

Stude a Big Download nevű portálnak adott interjújában kifejtette, hogy a számítógépes játékok történetében sok olyan példát hozhatunk fel, amikor kis, ismeretlen cégeknek sokat használt a játékok elterjedésében nagy szerepet játszó kalózkodás, mert így kialakíthatták piacukat későbbi címeikhez. Az igazgató úgy véli, az olyan világhírű játékok, mint a Quake, Doom, Starcraft, Counter-Strike, vagy a Half-Life fejlesztőcégei messze nem érhették volna el, hogy játékaik olyan elismertek legyenek, mint ma, ha nem létezik egy olyan hálózat, amelyik nyíltan és ingyenesen megosztja játékaikat.

„Az én legelső játékélményem, amit egy belsőnézetes lövöldözős játékkal szereztem, a Doom volt és nem fizettem érte” - közölte Stude. „A gyártója azóta óriási elismertségre tett szert, játékaival hatalmas pénzeket keresett, és ezt annak köszönheti, hogy üzleti modelljét az eleinte szabadon megosztott játékokra építette.” (A legelső Doom és Quake korai, nem teljes verziói ugyanis ingyenesek voltak – bár ennyi erővel minden mai játék is ingyenes, amihez kiadnak egy játszható demót.)

A 2008-ban alakult PC Gaming Alliance olyan nonprofit szervezet, amely a számítógépes játékipar fejlődését szorgalmazza. Adatokat, információkat gyűjt és publikál a piacról, illetve a fejlesztőcégekről. Olyan nagynevű hardver- és szoftvergyártó és -kiadó cégek a tagjai, mint a Microsoft, a Logitech, az Nvidia, az Epic Games és az Activision. A szervezet többek között nyílt fórumot biztosít a pc-s játékiparban részt vevő cégek számára, hogy azok egymással kooperálva megoldásokat dolgozzanak ki a mostanában egyébként nem túl nyereséges játékszoftverpiacnak. Randy Stude, aki jelenleg a cég igazgatója, 12 évig az Intelnek dolgozott.

Rovatok