Index Vakbarát Hírportál

Befagyasztották a Pirate Bay bankszámláját

2009. május 15., péntek 12:54 | aznap frissítve

Bár fellebbeztek a bírósági ítélet ellen, egy svéd kormányügynökség elkezdte behajtani a Pirate Bay üzemeltetőire kirótt több milliós bírságot.

A Pirate Bay torrentoldal elítélése után azonnal fellebbezett a védelem, sőt, új tárgyalást is kértek, miután kiderült, hogy a bíró a vádat képviselő szerzői jogvédő szervezetek közül kettőnek is tagja, így aligha lehetett pártatlan. Ennek ellenére elkezdték a büntetés pénzbírság részét behajtani a kalózokon, és befagyasztották a bankszámláikat.

Az ügyben a Kronofogdemyndigheten nevű kormányügynökség jár el, ez a szervezet hajtja be Svédországban az állampolgárok tartozásait az állam felé (egyébként magánemberek és cégek is igénybe vehetik a szolgáltatásukat). A 30 millió svéd koronás bírságból első részletben 12,1 milliót kell befizetni az oldalt üzemeltetőknek. Illetve kellene, mert saját bevallásuk szerint a négy főkalóznak nincs pénze, a torrentoldal fenntartásán egy fillért sem nyertek, ami reklámbevételük volt, azt az oldal fejlesztésére és a hardveres háttér bővítésére költötték. A Kronofogdem szóvivője szerint ha nem sikerül elég pénzt levenni a befagyasztott bankszámláról, jövő héten elkezdik a Pirate Bay üzemeltetőinél a vagyontárgyak lefoglalását.

A kalózok bankszámláját mindenesetre befagyasztották, miközben a bíróság azon gondolkodik, hogy a bíró, illetve a vádemelés alapjául szolgáló rendőrtiszt elfogultsága miatt kiírjanak-e új tárgyalást egy új bíróságon. Szakértők szerint nagy az esélye, hogy az egész ügy elölről kezdődik. A közvélemény bizalma a bíróságban nagyot zuhanna, ha egy ilyen fontos per ilyen gyanús körülmények között érne véget.

Rovatok