Index Vakbarát Hírportál

Marakodnak Duke Nukem hulláján

2009. május 21., csütörtök 13:40 | aznap frissítve

A 12 évig készülő, majd nagy hírveréssel becsődölő játékot, a Duke Nukem Forevert fejlesztő 3D Realms fejlesztőcsapat reagált az őt ért vádakra, miután a játékot a tervek szerint kiadó Take Two beperelte a csapatot. A kiadó szerint több millió dollárt ölt a projektbe, a fejlesztők szerint a cégnek csak a jól hangzó névre fáj a foga.

Forrnak az indulatok minden idők leghíresebb soha el nem készült játéka, a Duke Nukem Forever körül. A 3D Realms május 6-án jelentette be, hogy anyagi nehézségek miatt nem tudja befejezni a programot, ezért szélnek ereszti a fejlesztőket. Pár nappal később képek és videók szivárogtak ki a játékból, amik arról tanúskodtak, hogy a hangulatos, bár technikailag nem éppen forradalmi programról maradtak le a rajongók. Azonban már akkor lehetett sejteni, hogy a sztori ennyivel nem ér véget.

Nem is ért: a játékot a Take Two kiadó jelentette volna meg, de mivel ez meghiúsult, május 13-án beperelte a 3D Realmsot, a fejlesztőcsapat pedig néhány nap múlva reagált a vádakra. A kiadó azt állítja, hogy a 3D Realms 12 millió dolláros szerződést szegett meg azzal, hogy nem fejezte be az 1997 óta készülő játékot. A fejlesztők ezzel szemben azt állítják, hogy soha egy cent előleget nem kaptak a Duke Nukem Foreverre a Take Two-tól. 2008 júliusában ugyan a cég átutalt nekik 2,5 millió dollárt, de azt többek között egy még nem bejelentett játék fejlesztésére kapták. Azért is állították le a múlt évezred óta húzódó projektet, mert nem kaptak elég pénzt a Take Two-tól a befejezésre – mondják. A Duke Nukem Forever fejlesztése egyébként a 3D Realms szerint eddig nagyjából 20 millió dollárba került.

A Take Two valóban kifizetett 12 millió dollárt, de nem a 3D Realmsnek, hanem az Infogrames kiadónak, mégpedig a játék kizárólagos terjesztési jogaiért. A 3D Realms viszont még a GT Interactive-vel egyezett meg, és 1998-ban tőlük kapott 400 ezer dollár előleget a játék fejlesztésére – a GT Interactive-ot viszont 1999-ben felvásárolta az Infogrames. Bíró legyen a talpán, aki rendet tesz ebben a szövevényes ügyben, de annyi azért józan ésszel is látható, hogy itt nem konkrét összegekért, inkább a Duke Nukem névért folyik a harc.

A 3D Realms ugyanis nem zár be, csak a fejlesztők nagy részétől váltak meg. De terveik szerint a jövőben több Duke Nukem játékot fognak licencelni, esetleg egyik-másik fejlesztésébe bele is folynak. A Take Two ezzel szemben szerette volna elérni, hogy a bíróság elrendelje, a 3D Realms ne szivárogtathasson ki semmilyen részletet a játékból, de ezt a bíróság elutasította. Egyébként a kiadó a korábbi tárgyalásokon már felajánlotta a fejlesztőknek, hogy megveszi a brandet, de a 3D Realms szerint bagóért akartak hozzájutni a névhez – aminek értékességét illetően egyre inkább megoszlanak a vélemények az iparágban.

Rovatok